Samsung zníži výrobu čipov po vykázaní najnižšieho zisku za 14 rokov

NETKY.SK • 18 Apríl 2023, 13:15 • 2 min
Samsung zníži výrobu čipov po vykázaní najnižšieho zisku za 14 rokov

SOUL - Spoločnosť Samsung Electronics v piatok vyhlásila výrazný pokles štvrťročného prevádzkového zisku. Plánuje preto znížiť výrobu čipov.

slovakia

left justify in out

Samsung Electronics v piatok vyhlásili, že po označení poklesu štvrťročného prevádzkového zisku, ako sa očakávalo, dosiahne zníženie výroby čipov, keďže na svetovom trhu s polovodičmi dochádza k prudkému poklesu. Akcie výrobcu televízií a najpoužívanejších pamäťových čipov na svete vzrástli v počiatočnom obchodovaní o 3%, zatiaľ čo akcie konkurenčnej spoločnosti SK Hynix vzrástli o 5%, keď investori privítali plány na zníženie výroby s cieľom pomôcť zachovať cenovú silu.

 

Spoločnosť Samsung odhaduje, že jej prevádzkový zisk v januári až marci klesol na 600 miliárd wonov (455,5 milióna USD) z 14,12 bilióna wonov rok predtým v krátkom predbežnom výkaze ziskov. Bol to najnižší zisk za posledných 14 rokov. 

 

„Dopyt prudko klesol v dôsledku makroekonomickej situácie a spomalenia nálady zákazníkov na nákup, keďže mnohí zákazníci naďalej upravujú svoje zásoby na finančné účely,“ uvádza sa vo vyhlásení Samsungu. „Znižujeme výrobu pamäťových čipov o zmysluplnú úroveň, najmä pokiaľ ide o výrobky so zabezpečeným zásobovaním,“ dodáva  s odkazom na výrobky s dostatočnými zásobami. Spoločnosť však zatiaľ neudáva informácie o miere plánovaného zníženia produkcie.

 

Podľa odhadov analytikov Refinitiv SmartEstimate v prvom štvrťroku zisk nedosahoval hodnotu ani 873 miliárd wonov. Keďže dopyt spotrebiteľov po technologických zariadeniach klesá v dôsledku rastúcej inflácie, kupujúci polovodičov, vrátane prevádzkovateľov dátových centier a výrobcov smartfónov a osobných počítačov, sa zdržujú nákupu nových čipov a využívajú radšej zásoby.

 

img

továreň polovodičov Samsung Electronics neďaleko mesta Pyeongtaek v provincii Gyeonggi 

 

Analytici ďalej odhadujú, že celková divízia čipov utrpela štvrťročné straty vo výške viac ako 4 bilióny wonov (3,03 miliardy USD), keďže ceny pamäťových čipov klesli a ich hodnota zásob bola znížená. Pôjde o prvú štvrťročnú stratu čipového obchodu od prvého štvrťroka 2009, čo je pomerne veľká odchýlka pre ,,dojnú kravu" Samsungu, ktorá v lepších rokoch generuje približne polovicu všetkých ziskov tejto spoločnosti. ,,Príjmy pravdepodobne klesli o 19% z toho istého obdobia v predchádzajúcom roku na 63 biliónov wonov, uvádza sa tiež vo vyjadrení Samsungu."

 

Spoločnosť má neskôr tento mesiac uverejniť detailnejšie informácie o ziskoch, vrátane členenia podľa divízií.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies