Britskí odborníci ocenili ruskú vakcínu Sputnik V.

NETKY.SK • 1 December 2020, 14:32 • 2 min
Britskí odborníci ocenili ruskú vakcínu Sputnik V.

Britskí odborníci na virológiu považujú údaje o účinnosti ruskej vakcíny proti COVID-19 Sputnik V za presvedčivé.

slovakia

left justify in out

Výsledky druhej predbežnej analýzy údajov z klinickej štúdie s liekom Sputnik V ukázali, že na 28. deň po prvej injekcii bola účinnosť očkovacej látky 91,4 percenta a na 42. deň – viac ako 95 percent.

 

„Údaje zodpovedajú skutočnosti, že vakcína je dosť účinná. Tieto výsledky sú v súlade s výsledkami, ktoré vidíme u iných vakcín,uviedol Stephen Evans, profesor farmakepidemiológie na London School of Hygiene and Tropical Medicine.

 

 

Poznamenal, že výkonnosť vakcíny Sputnik V a ďalších vakcín predstavuje „skutočne dôležité posolstvo pre vedcov v oblasti zdravotníctva z celého sveta“ o schopnosti bojovať proti COVID-19 prostredníctvom očkovania.

 

Profesor virológie na univerzite v Readingu Ian Jones uviedol, že nevidí dôvod pochybovať o výsledkoch výskumu.

 

„Súhlasím s tým, že ich prvé výsledky (testy Sputniku V) spôsobili zmätok, myslím si však, že to nie je preto, že by boli neopodstatnené. Boli zverejnené trochu priskoro. Myslím si, že to bude užitočná vakcína,“ povedal.

 

Pozitívne hodnotenie vedcov je založené na informáciách o opakovaných úspešných prejavoch metódy podávania adenovírusu, ktorá je základom ruskej vakcíny, vyvinutej centrom Gamaleya. Podľa Evansa sú pozitívne výsledky ďalších farmaceutických spoločností presviedčajú o vyhliadkach na ruský liek.   

 

 

„Teraz máme štyri vakcíny, ktoré sú do istej miery účinné, čo je oveľa viac, ako sme kedy mali, pokiaľ ide o vytvorenie vakcíny proti HIV alebo malárii,“ uviedol profesor. Skeptický postoj k ruskej vakcíne vo svete vysvetľuje „väčšou otvorenosťou a transparentnosťou“ procesov v USA a Európe.

 

Ruská vakcína Sputnik V bola vyvinutá na študovanej a testovanej platforme ľudských adenovírusových vektorov. Medzi jej výhody patrí bezpečnosť, efektívnosť a žiadne dlhodobé negatívne dôsledky.

 

Sputnik V v súčasnosti prechádza klinickými skúškami v Rusku, Bielorusku, Spojených arabských emirátoch, Venezuele a ďalších krajinách. Asi 50 krajín už požiadalo o viac ako 1,2 miliardy dávok. Vakcínu na dodávky pre zahraničné trhy budú vyrábať medzinárodní partneri RDIF v Indii, Brazílii, Číne, Južnej Kórei a ďalších krajinách.

 

      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies