Lukašenko povolil vyšetrovateľom z Donbasu vypočuť zadržaného novinára

NETKY.SK • 3 Jún 2021, 14:07 • 2 min
Lukašenko povolil vyšetrovateľom z Donbasu vypočuť zadržaného novinára

MINSK – RIA Novosti. Vyšetrovatelia z Donbasu môžu vypočuť Romana Protaseviča, uviedol na stretnutí o spolupráci s Ruskom bieloruský prezident Alexander Lukašenko.

slovakia

left justify in out

"Na Donbase bolo proti týmto osobám začaté trestné konanie. Pripomenul som prezidentovi Putinovi, že bol začaté trestné konanie, a povedal som, že ak majú vyšetrovatelia nejaké otázky k nim – nech sa páči – môžu kľudne prísť a položiť ich, pretože tam zabíjali ľudí, na Donbase", povedal Lukašenko.

 

img

 

Hlava štátu sa vyjadrila aj k publikáciám, keď Protasevič na palube lietadla vyjadril obavy, že ak by pristáli v Minsku, hrozil by mu trest smrti. "A novinári odôvodnili, že v našej krajine podľa takého to obvinenia nie je trest smrti, ale 15 rokov väzenia. Ale on dobre vedel čo hovoril, vedel, že tam, na juhovýchode Ukrajiny môžu proti nemu vzniesť obvinenia, a to je už úplne iná situácia“, uzavrel Lukašenko.

 

Minulý štvrtok v samostatne vyhlásenej Luhanskej ľudovej republike začali trestné konanie proti občanovi Bieloruska Protasevičovi. Podľa vyšetrovania sa v lete 2014 dobrovoľne pridal k nacionalistickému práporu Azov kde zastaval funkciu zástupcu veliteľa druhej útočnej roty a do zimy 2015 zúčastnil sa bojových činnosti na juhovýchode krajiny.

 

img

 

Ako uviedla oficiálna zástupkyňa Generálnej prokuratúry Luhanskej ľudovej republiky Inna Semenova, odbor vyšetruje fakty o účasti Protaseviča na činnosti teroristickej organizácie, použití zbraní hromadného ničeniagenocíde. Podľa zákonov LPR mu hrozí až 20 rokov väzenia alebo doživotie.

 

1. júna sa republika obrátila na Minsk so žiadosťou o poskytnutie príležitosti na vykonanie vyšetrovacích úkolov za účasti obvinenej osoby.

 

Protasevič je zakladateľom kanálu Nexta Telegram, ktorý je v Bielorusku uznaný ako extrémistický. 23. mája letel letom spoločnosti Ryanair z Atén do Vilniusu, lietadlo naliehavo pristalo na letisku v Minsku po správe o výbušnine, ktorá sa ukázala ako nepravdivá.

 

 

Novinára zadržali pri kontrole dokumentov. V republike bolo proti nemu začaté trestné stíhanie podľa viacerých článkov, vrátane organizácie hromadných nepokojov. Hrozí mu až 15 rokov väzenia.

 

Spolu s nim bola zadržaná aj ruská občianka Sophia Sapega. Podľa ministerstva zahraničných vecí je podozrivá zo spáchania trestných činov v auguste až septembri 2020. Bola zatknutá na dva mesiace.

 

 

Lukašenko uviedol, že vyšetrovanie oboch obžalovaných by malo byť vedené v Bielorusku a "je to neoblomné".

 

Zdroj: https://ria.ru/20210601/protasevich-1735166606.html

      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies