GLASGOW – Niektoré jedlá nie sú prospešné ľudskému telo. Toto je však prvé v rebríčku a už za paŕ minút môže mať na telo fatálne následky.
Najnovší výskum ukázal, že konzumácia tučných jedál spomaľuje tok krvi do mozgu, a teda zvyšuje riziko vzniku mŕtvice už pár minút po jeho konzumácií.
Výskumníci zo škótskej Glasgow University to otestovali na 24 dobrovoľníkoch, ktorým naservírovali škótsku „špecialitu“ – vyprážanú tyčinku Mars.
Zistili, že u mužov sa do 90 minút spomalí tok krvi do mozgu, zatiaľ čo na ženy to nemá takmer žiadny vplyv.
Výskum viedol Profesor Matthew Walters, ktorý pracuje ako konzultant v glasgowskej nemocnici v oblasti mŕtvice a riaditeľ Škótskeho ústavu zaoberajúceho sa mŕtvicami.
Študent Glasgow University William Dunn, ktorý sa výskumu zúčastnil potvrdil, že konzumácia cukrov a tučných jedál priamo ovplyvňuje tok krvi do mozgu v priebehu niekoľkých minút.
Prečo práve vyprážaná tyčinka Mars?!
„Je to symbol všetkých zlách stravovacích návykov v Škótsku,“ povedal Dunn a dodal: „Až 22 percent stánkov s občerstveným tento pokrm predáva.“
Toto jedlo vymysleli v bare Carron Fish Bar v meste Stonehaven v roku 1992. Terajšia majiteľka Lorraine Watsonová tvrdí, že týždenne predá asi 150 kusov tohto jedla.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies