Testovanie žiakov kloktaním sa spustí už budúci týždeň na dvoch základných školách, tvrdí Matovič

NETKY.SK • 7 December 2020, 07:00 • 2 min
Testovanie žiakov kloktaním sa spustí už budúci týždeň na dvoch základných školách, tvrdí Matovič

BRATISLAVA - Pilotný projekt odberu vzoriek kloktaním plánuje na budúci týždeň spustiť predseda vlády Igor Matovič na dvoch základných školách.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informoval o tom premiér Igor Matovič na sociálnej sieti Facebook. Dodal, že epidemiologická situácia v súvislosti s koronavírusom nie je priaznivá, a preto je prezenčná výučba na školách podmienená negatívnym testom na COVID-19 dieťaťa, jeho rodičov a pedagógov.

 

Testovanie kloktaním

"Na Slovensku máme šikovných vedcov, s ktorými som posledné dva týždne strávil kopu hodín ... a dohodli sme sa, že už v priebehu týždňa spustíme ďalší pilotný projekt - tzv. poolingový (spoločný) odber vzoriek kloktaním - zatiaľ na dvoch veľkých základných školách (samozrejme, že sa zúčastnia len tie deti, ktoré budú chcieť)," napísal Matovič.

 



Deti si so slanou vodou krátko vykloktajú hrdlo, vypľujú do pohárika a po jednom následne vlejú do spoločného uzatváracieho pohárika za celú triedu. Ten sa označí a poputuje do laboratória, kde zo spoločného triedneho pohárika odoberú vzorku a urobia klasický RT-PCR test. V prípade, že bude negatívny, žiaci sa budú môcť pokojne vrátiť do školských lavíc k prezenčnej forme výučby. 

 

"Ak bude POZITÍVNY ... znamená to, že minimálne jeden žiak je v triede pozitívny. Pre následný postup budeme mať viacero možností: A) celú triedu dať do karantény, B) urobiť všetkým deťom antigénové testy, C) urobiť všetkým deťom RT-PCR testy, prípadne kombináciu ... presný postup zvolia v nasledujúcich dňoch odborníci," vysvetlil Matovič.

 

Prečítajte si tiež: Premiér Matovič sa snaží o otvorenie škôl už 7. decembra, KDH prichádza s tromi návrhmi

 

Metóda je vhodná iba v regiónoch s nízkou premorenosťou
Ak pilotný projekt dopadne podľa očakávaní, získame podľa premiéra Matoviča novú možnosť, ako robiť testy v školách. Ako však dodal, táto metóda je vhodná na nasadenie len do regiónov s nízkou mierou aktuálnej nákazy.

 

"Pri vyššej miere nákazy v regióne by sa mohlo stať, že pozitívna bude každá druhá či skoro každá trieda. To by spôsobilo následné neúmerné zahltenie kapacít laboratórií, až by sme im kapacitu minuli," dodal.

 

Súvisiaci článok: Premiér Matovič ukázal figu borovú svojim kritikom, ktorým sa nepáči prednostné otváranie školy jeho dcér



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies