Herec Andrej "Andy" Hryc prehral boj s ťažkou chorobou

NETKY.SK • 31 Január 2021, 10:57 • 2 min
Herec Andrej "Andy" Hryc prehral boj s ťažkou chorobou

Známy slovenský herec a podnikateľ Andrej Hryc, tiež známy ako "Andy", opustil tento svet vo veku 71 rokov. O jeho smrti informovala dcéra Wanda Hrycová na sociálnej sieti.

slovakia

left justify in out

Rozlúčka s otcom 

"Dnes o 3:13 hod ma opustil najdolezitejsi muz mojho zivota... posledne hodiny toho jeho som ho drzala pevne za ruku...", začínala svoje dojímavé slová dcéra Wanda v popise na Instagrame. 

 

 

Andy hryc vyštudoval VŠMU v Bratislave v odbore herectvo u L. Chudíka a profesora J. Budského. V 70. rokoch pôsobil v štátnom divadle v Košiciach, neskôr v 80. rokoch na Novej scéne v Bratislave. V roku 1991 sa stal majiteľom Drink in Gallery Bratislava, dnes už známej ako Drink in gallery Andy. 

 

 

Politika 

Od roku 1992 pôsobil v rádiu Twist, ktoré sám založil. Ešte predtým pôsobil aj v politike. Bol členom hnutia Verejnosť proti násiliu a podieľal sa aj na spoluzakladaní politickej strany HZDS. Toto svoje účinkovanie v politike v blízkosti Vladimíra Mečiara označil neskôr za veľký omyl. 

 

V rádiu Twist pôsobil Andy Hryc do roku 2004. Počas rokov 1992 až 2004 sa ako riaditeľ tohto rádia zúčastnil mnohých dobročinných akcií či aktivít v prospech detských domovov napr. Červeného kríža, Ligy proti rakovine, nadácii Úsmev ako dar, nadácii Twist proti AIDS.

 

img

 

Konzul aj poradca ministra 

Počas pôsobenia v rádiu bol v roku 1998 vymenovaný vládou Seychelskej republiky za konzula na Slovensku a medzi rokmi 1999 – 2002 pôsobil ako poradca ministra kultúry.

 

Filmový herec

V roku 2002 sa stal riaditeľom divadla Nová scéna v Bratislave. Ako filmového herca sme ho vidiež na obrazovkách od 70-tych rokov. Medzi jeho najúspešnejšie filmy patria Zbojníci či Višňový sad (obidva z roku 1978). Legendou sú samozrejme Černí baroni.

 

 

Okrem toho sme ho mohli vidieť aj vo filmoch Kamarád do deště, Kamarád do deště II., Rivers of Babylon, z novších snímok Love Story Bathory, Bastardi, Habermannov mlyn, Příběh kmotra či Hodinový manžel.

 

Ďalší pokus v politike 

V politike to ešte skúsil aj v máji 2019, keď kandidoval za poslanca do Európskeho parlamentu. Skúsil to totiž ešte so stranou Váš kraj, neskôr premenovaný na Korektúra - Andrej Hryc. Po neúspechu v eurovoľbách stranu opustil. 

 

Ocenenia 

V roku 1985 si Andy Hryc prevzal Cenu literárneho fondu. Bol aj súčasťou nominácie na ocenenie Českého leva v roku 1999 za najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe vo filme Rivers of Babylon. 

 

img

 

V posledných rokoch ho trápila leukémia. Vážnosť choroby si naplno uvedomoval. Pre denník Život sa začiatkom decembra 2020 vyjadril so slovami: "Prežil som nádherný život, robil som prácu, ktorú som mal veľmi rád. Vychoval som dve nádherné deti a precestoval celý svet."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies