FOTO: Na Zuzanu Čaputovú v Bruseli čakalo viac ako 200 slovenských krajanov

NETKY.SK • 26 Jún 2019, 06:21 • 2 min
FOTO: Na Zuzanu Čaputovú v Bruseli čakalo viac ako 200 slovenských krajanov

BRUSEL - Prezidentka SR Zuzana Čaputová svoju prvú oficiálnu návštevu v Bruseli zakončila stretnutím so slovenskými krajanmi.

slovakia

left justify in out

Po prijatí u kráľa Filipa, v sídle NATO a rokovaniach v Európskej komisii na ňu v utorok večer čakalo vyše 220 Slovákov a Čechov pracujúcich v Bruseli, ktorí využili ponúknutý priestor na osobné stretnutie a otázky pre prezidentku vďaka platforme "Od Tatier k Schumanu".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ROKOVANIE S GENERÁLNYM TAJOMNÍKOM NATO, JENSOM STOLTENBERGOM Zhodli sme sa, že vďaka spoločnej obrane majú naši občania už 15 rokov tie najlepšie bezpečnostné záruky, aké môžu dostať. Aj vďaka tomu sa môže Slovensko slobodne rozvíjať. Pretože práve o tom je pre mňa kolektívna obrana. O ochrane slobody a demokratických hodnôt, akými sú ľudské práva a dôstojnosť, ochrana slabších, spravodlivosť a právny štát. Uvedomujem si, že bez toho, aby sme boli v bezpečí, by sme ich rozvíjali len ťažko. Som hrdá na to, že Slovensko je dôveryhodným partnerom a že náš záväzok zvyšovať výdavky na obranu plníme skôr, než sme si pôvodne stanovili. Naši partneri to vnímajú veľmi pozitívne. Vyššie výdavky však znamenajú aj vyššiu zodpovednosť. Budem dbať o to, aby sme tieto obrovské zdroje investovali transparentne, a aby sa premietli do vyššieho pocitu bezpečia našich občanov. Pána Stoltenberga som informovala, že mi záleží na tom, aby Európa bola vnímaná ako relevantný hráč v transatlantickej bezpečnostnej spolupráci. Som si vedomá, že Európa potrebuje v tomto smere pridať. Cestu k silnejšej Európe vidím v posilňovaní európskej časti NATO. Diskutovali sme aj o potrebe prehĺbiť spoluprácu medzi NATO a EÚ v oblasti spoločného vývoja a výskumu, v kybernetickej oblasti či v boji proti dezinformáciám. Hovorili sme aj o situácii za našimi hranicami. O vzťahoch s Ruskom, o vývoji na Ukrajine. Veľmi ma mrzí súčasný stav vzťahov s Ruskom. Pán generálny tajomník ma ubezpečil, že na snahe ich zlepšiť sa zo strany Aliancie nič nemení. Ale tiež, že zo strany Ruska nie je dnes o to skutočný záujem. Ja som za dialóg s Ruskom. Aj za rozvoj spolupráce. Ale nič z toho nemôže ísť na úkor našich hodnôt, našej bezpečnosti, ani na úkor dodržiavania medzinárodného práva a pravidiel. Foto: TASR

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Čaputová (@zuzana_caputova),

Prezidentka sa v úvodnom príhovore Slovákom žijúcim v Bruseli poďakovala za to, čo pre Slovensko v rámci inštitúcií EÚ robia. Podľa jej slov sa aj počas oficiálnych stretnutí v Bruseli snažila "vyslať signál, ktorý uistí našich partnerov o tom, že sme krajina, ktorá vidí svoje miesto v Európskej únii" a ktorá - ako dodala - chce byť spoľahlivým partnerom schopným kooperácie, konštruktívneho dialógu, pomoci pri hľadaní riešení a ktorá ma zároveň odvahu a otvorenosť ozvať sa, ak sú porušované dôležité hodnoty.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Na stretnutí s belgickým kráľom. :)

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Čaputová (@zuzana_caputova),

Krajania si pre prezidentku pripravili širokú sériu otázok, od možnosti hlasovať v prezidentských a európskych voľbách aj v zahraničí, cez úlohu Slovenska vo Vyšehradskej štvorke (V4), ktorá v súčasnosti nemá v Bruseli "najlepšie meno", až po možnosť jej účasti na summitoch EÚ, aktuálnu hrozbu dezinformácií a falošných správ, rómskej problematiky a zneužívania moci zo strany úradov, ústavných zmien a otázky klimatických zmien či potreby posilnenia úlohy žien v spoločnosti.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Z diskusie Od Tatier k Schumanu.

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Čaputová (@zuzana_caputova),

Hodinový priestor vyhradený oficiálnejšej časti otázok a odpovedí sa premenil na neformálne rozhovory a fotografovanie, pričom prezidentka sa nezabudla poďakovať organizátorom za toto stretnutie a prijala aj ponuku na spoločnú fotografiu s tímom dobrovoľníkov, ktorí stáli za prípravou podujatia.

 

img

 

Na otázku, čo jej dalo osobné stretnutie so Slovákmi v hlavnom meste EÚ, prezidentka opätovne uviedla, že sa im musí poďakovať za skvelú prácu, ktorú odvádzajú. "Jednak za to im ďakujem, ale jednak aj za to povzbudenie pre mňa," uviedla s odkazom na desiatky pozitívnych a povzbudivých slov, ktoré sa jej v utorok večer dostali.

 

img

 

Platforma Od Tatier k Schumanu je neziskové združenie, ktoré spája Slovákov a Čechov žijúcich v Bruseli prostredníctvom diskusií s inšpiratívnymi osobnosťami. V marci sa na jednom z takýchto podujatí zúčastnil aj bývalý prezident SR Andrej Kiska.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies