F1: VC Bahrajnu priniesla napätie od začiatku až do konca

NETKY.SK • 31 Marec 2019, 20:33 • 2 min
F1: VC Bahrajnu priniesla napätie od začiatku až do konca

BRATISLAVA – Tento víkend bola na programe druhá Veľká cena F1 na Sakhir v Bahrajne. Už piatkové tréningy ovládlo suverénnym spôsobom Ferrari. Sobotňajšia kvalifikácia toho tiež veľa napovedala, no ale dnešné preteky to celé premiešali a situácia v šampionáte vyzerá hneď inak.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Sobotňajšia kvalifikácia priniesla hneď niekoľko zaujímavých okamihov. Továrenský Renault totálne pohorel a v dnešných pretekoch neštartoval ani v prvej desiatke. Naopak o senzačné prekvapenie sa postaral McLaren, ktorého oba vozy sa dostali až do záverečnej časti kvalifikácie. RedBully, ktoré v posledných sezónach patria do prvej trojky najsilnejších stajní, sa trápili aj počas tejto soboty. Útechou im mohla byť aspoň piata priečka na štarte, ktorú si vybojoval Max Verstappen. Prvé dve miesta podľa očakávaní a piatkových výsledkov ovládlo Ferrari. Monačan Charles LeClerc si vybojoval prvú pole position. Hneď vedľa sa dnes na štarte postavil kolega Sebastian Vettel. V závese za Ferrari boli potom „strieborné šípy“ Hamilton a štvrtý Bottas.

 

 

Už od prvých metrov po štarte sa ukázalo, že dnešné preteky budú plné napätia. Mladého LeClerca už v prvej zákrute predbehol Vettel. Bottas takisto obehol svojho kolegu Hamiltona a dokonca sa na chvíľu ocitol aj na druhom mieste. LeClerc sa ale upokojil a vzal si druhé miesto naspäť. Bottasa navyše ešte predbehol Hamilton. Sebastian sa nevedel svojho mladšieho kolegu odpútať a tak prišiel odozva. Na cieľovej rovinke sa LeClerc dostal opäť do čela. Všetky spomenuté predbiehacie manévre medzi týmito štyrmi pretekármi sa odohrali v priebehu 4 kôl. Poradie bolo teda nasledovné: Leclerc, Vettel, Hamilton, Bottas.

 

 

 

Situácia sa potom aspoň na špici upokojila. McLaren, ktorý do pretekov nastupoval z veľmi solídnych pozícii, zo siedmeho miesta Carlos Sainz a z deviateho Lando Norris, sa musel nakoniec uspokojiť so šiestym miestom Norrisa. Sainz preteky nedokončil Po kolízicii v 3. zákrute s Maxom Verstappenom dostal defekt. Takmer celé kolo musel odjazdiť na troch gumách, čo malo zrejme za následok poškodenie spodnej časti monopostu.

 

 

Prvú zastávku v boxoch bravúrne zvládol Mercedes, ktorý reagoval na Ferrari. Hamilton tak menil gumy spoločne s LeClercom, no Vettel ostal ešte na trati. Stajni z Maranella sa to vypomstilo. Hamilton tak cez boxy Vettela predbehol. Títo dvaja sa stretli na trati aj po druhej zastávke. Hamilton sa priblížil až natoľko, že si mohol dovoliť útok. Vettelovo Ferrari to ale nezvládlo a dostalo hodiny. 

 

To však ešte nebolo všetko. Krídlo musel mať Sebastian evidentne porušené, pretože na nasledujúcej rovinke sa mu jednoducho odtrhlo. Okamžite musel zamieriť do boxov. Formula bez krídla je ale takmer neovládateľná. Preto po pretekoch mohol byť s piatym miestom relatívne spokojný.

 

 

12 kôl pred koncom, to už bolo po spomínaných Vettelových hodinách, prišla pre Ferrari ale ďalšia rana. LeClerc začal do vysielačky svojmu mechanikovi oznamovať, že sa mu nezdá zvuk motora. O pár chvíľ na to už rapídne spomalil. V boxoxch zistili, že mu odišlo turbo. Ku koncu pretekov ho bez problémov obehol ako Hamilton, tak aj Bottas.

 

 

No úplne spackaný víkend to pre taliansku stajňu predsa len nebol. Doslova v hodine dvanástej, keď sa zozadu na Leclerca 3 kolá pred koncom rútil štvrtý Max Verstappen, vybehlo na trať bezpečnostné vozidlo. Dôvodom bolo záhadné vypadnutie oboch Renaultov. Mimochodom obe ich autá sa po spackanej kvalifikácii nachádzali pred koncov pretekov na bodoch. Sklamanie bolo preto obrovské. V rovnakom kole, ale zatiaľ zo záhadných príčin odišla elektronika na oboch vozoch.

 

 

Preteky tak netradične monoposty odjazdili za Safety Car a LecLerc sa mohol radovať, keď už nie z prvého miesta, tak aspoň z prvého umiestnenia na stupni víťazov. Okrem toho získal aj bod navyše za najrýchlejšie kolo pretekov. Mercedesy teda aj v druhom závode sezóny získali double, len teraz si kolegovia zo stajne poradie vymenili. Hamilton navyše získal o jeden bod viac za najrýchlejšie kolo počas pretekov. Ferrari sa ale musí po tomto víkende otriasť, pretože už o 14 dní nás čaká VC Činy, ktorá bude mať prívlastok ako 1000. Veľká cena.

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies