O zákaze ukrajinských obilnín uvažuje po Maďarsku a Poľsku aj Bulharsko

NETKY.SK • 17 Apríl 2023, 09:15 • 2 min
O zákaze ukrajinských obilnín uvažuje po Maďarsku a Poľsku aj Bulharsko

SOFIA - Zákaz dovozu obilnín z Ukrajiny zvažuje aj Bulharsko. Nasledovalo by tým Poľsko a Maďarsko, ktoré takéto opatrenie oznámili cez víkend s cieľom chrániť svoj poľnohospodársky sektor.

slovakia

left justify in out

Budapešť a Varšava v sobotu zakázali dovoz obilia a ďalších potravín zo susednej Ukrajiny s platnosťou do 30. júna. Hovorca Európskej komisie v nedeľu zdôraznil, že takéto jednostranné kroky členských krajín v oblasti obchodu sú neprijateľné. Bulharský minister poľnohospodárstva Javor Gečev povedal, že o podobnom zákaze uvažuje aj jeho krajina, uviedla v nedeľu bulharská tlačová agentúra BTA.

 

Vývoz ukrajinského obilia smeruje cez EÚ do iných krajín, odkedy ruská invázia zablokovala vývozné trasy cez Čierne more. Množstvo tohto obilia, lacnejšieho ako obilie dopestované v krajinách Únie, však pre rôzne logistické prekážky uviazlo v stredoeurópskych krajinách. Nepokračovalo tak na Blízky východ či do Afriky, kam bolo pôvodne určené. Táto skutočnosť negatívne ovplyvnila ceny aj odbyt miestnych poľnohospodárov, čo viedlo k ich protestom a v Poľsku aj k odstúpeniu ministra poľnohospodárstva.

 

Premiéri Poľska, Bulharska, Maďarska, Rumunska a Slovenska koncom marca v spoločnom liste predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej vyzvali, aby EÚ zakročila proti negatívnym vplyvom zvýšeného importu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny na trh EÚ. Upozornili, že najväčšie problémy majú krajiny susediace s Ukrajinou, ktorým enormne narástol dovoz týchto produktov.

 

Poľský minister poľnohospodárstva Robert Telus v nedeľu označil zákaz za nevyhnutný. EÚ podľa neho musí "otvoriť oči" a uvedomiť si, že sú potrebné ďalšie rozhodnutia, ktoré umožnia, aby sa plodiny z Ukrajiny dostali ďalej do Európy a nezostali v Poľsku. Maďarský minister poľnohospodárstva István Nagy pri oznamovaní zákazu uviedol, že poľnohospodársky sektor očakáva od EÚ, že zabezpečí spravodlivé trhové podmienky. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies