Taliban zakázal vysielanie správ BBC v troch miestnych jazykoch

NETKY.SK • 28 Marec 2022, 15:26 • 2 min
Taliban zakázal vysielanie správ BBC v troch miestnych jazykoch

KÁBUL – Radikálne hnutie Taliban zakázalo v Afganistane vysielanie správ britskej stanice BBC v troch hlavných jazykoch krajiny. V nedeľu to oznámil vedúci jazykového oddelenia BBC World Service Tarik Kafala. V pondelok o tom informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

slovakia

left justify in out

Kafala vo vyhlásení uviedol, že v Afganistane bolo zastavené vysielanie správ stanice BBC v paštčine, perzštine a uzbečtine po tom, ako to nariadil Taliban. Vedúci jazykového oddelenia BBC dodal, že ide o znepokojujúci vývoj v čase neistoty v Afganistane, a vyzval hnutie, aby tento zákaz zrušilo. Podľa jeho slov sleduje správy BBC každý týždeň viac ako šesť miliónov Afgancov a je kľúčové, aby k nim mali prístup aj naďalej.

 

img

 

Misia OSN v Afganistane odsúdila odstránenie spravodajstva BBC. V príspevku na sociálnej sieti Twitter napísala, že ide o ďalší represívny krok voči obyvateľom Afganistanu.

 

Radikálne hnutie Taliban sa dostalo v Afganistane k moci v auguste minulého roka. Mnoho ľudskoprávnych skupín a novinárov vtedy vyjadrilo znepokojenie nad budúcnosťou slobody prejavu v krajine. Vláda zatkla niekoľkých novinárov, za čo si vyslúžila kritiku zo strany OSN, informuje Reuters. Taliban po nástupe k moci sľuboval miernejšiu formu vlády než v rokoch 1996 až 2001 a tvrdí, že každému umožní realizáciu jeho práv v súlade s islamským právom a afganskou kultúrou, spresňuje Reuters.

 

Možno vás zaujme: Odstrihnutie priemyslu od ruského plynu a ropy by znamenalo kolaps



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies