Čoskoro sa sviatky skončia a my budeme žiť rovnako stereotypne ako predtým. Toto sú však veci, ktoré by sme si mali z Vianoc preniesť do celého roka!

NETKY.SK • 26 December 2022, 11:00 • 2 min
Čoskoro sa sviatky skončia a my budeme žiť rovnako stereotypne ako predtým. Toto sú však veci, ktoré by sme si mali z Vianoc preniesť do celého roka!

Vianoce sú také zvláštne obdobie, a to dokonca aj pre tých, ktorí sa nevznášajú až v oblakoch, len čo začujú pieseň o snehu a darčekoch, čo roztopia každé jedno srdce, sú niečím výnimočné, neopakovateľné. Možno je to preto, lebo sme vždy v ktorejkoľvek generácii počúvali, že počas dňa, keď prehĺtame sústa štedrej večere, sa smie stať čokoľvek, aj to najnemožnejšie z najnemožnejšieho, lebo zázraky sa vtedy viac približujú k ľuďom.

slovakia

left justify in out

Jasné, že tí, čo sa nejdú zblázniť a neplnia si sociálne siete blahoželaniami a fotografiami navodzujúcimi dojem romantických filmov či rozprávok, majú svoje vlastné dôvody, prečo sa nepovažujú za najväčších milovníkov, ale i tak čosi v ich vnútri nie je také, ako po všednejšie týždne. Čosi na tom je, že keď je 24. december, sme iní, robíme niečo inak. Niečo, čo by nebolo zlé robiť aj v čase nevianočnom.

 

Pamätať

 

Po prvé, počas Vianoc sa snažíme viac pamätať na osamelých, na chorľavejších, na tých, čo majú azda menej ako my a tento zvyk je viac ako dobré zachovať si stále. Len si predstavte, aké by bolo pekné, keby sa po celý rok trochu zo spoločnosti vzdialila samota a keby sme nakopali do nosa ľahostajnosť. Je to o láske, a práve tú treba prejavovať, či je december, marec alebo august, lebo ona by nemala mať nikdy dovolenku. Ani len na jedinú sekundu.

 

Odpúšťať si

 

Vraví sa, a tak nejako sa to traduje, že Vianoce sú sviatok, ktorý je viac naklonený rodinám. Sedíme za stolom, večeriame a sme si bližší, než si bývame, keďže inokedy pracujeme a pracujeme a nemáme na seba čas. Nehovoriac o tom, že inokedy sa vieme riadne poškriepiť, dlhujeme si ospravedlnenia a aj odpustenia, ale len čo nastane Štedrý deň, hádžeme to za hlavu. Rýchlejšie odpúšťame, rýchlejšie sa vzdávame hnevu. Áno, aj to by sa krásne nieslo počas roka, že odpustenie je lahodnejšie ako med a aj zdravé tak pre dušu, ako aj pre telo.

 

Rozprávky

 

Je tradíciou, že keď sa blížia Vianoce a aj priamo počas nich, sa v televízii odvysielajú rozprávky, o princeznách, orieškoch, drakoch a aj jaskyniach, ktoré sa vďaka ľudskej dobrote nakoniec skončia šťastne. V silu takýchto príbehov by sme mali veriť vždy, lebo občas sa odpútať od reality je nanajvýš prospešné. Niežeby sme si mali vytvárať bubliny a popierať, čo sa deje, ale ani snívanie nie je od veci.

 

Obdarovanie

 

Na Vianoce si kupujeme dary, niektorí na poslednú chvíľu, s búšiacim srdcom, lebo je naponáhlo, ale predsa pod stromčekom niečo je. Prečo však nekúpiť niečo len tak, hocikedy, aby sa niekto iný potešil a aby vedel, ako nám na ňom záleží? Je škoda nevyužívať takú vznešenú činnosť, akou obdarovanie iste je, aj inokedy.

 

Hodnoty

 

S Vianocami sa spájajú hodnoty ako radosť, pokoj a láska, zdôrazňujú sa, kričia a píšu sa, hovoria sa do telefónu alebo sa skryjú v objatiach. Traja nehmatateľní súrodenci sú však vítaní a vzácni, a keď ich uchopíme, potom každý deň budeme vnímať, že sme radostní, uvedomíme si, ako veľmi sa cení pokoj a že bez lásky je všetko stratené.

 

Sladké

 

Na bohato naložených stoloch nechýba sladké, gazdiné sa idú pretrhnúť, len aby všetko postíhali a potom sa smejú od ucha k uchu, keď vidia, že čo napiekli, ostatným chutí a pomyslia si, že každá námaha sa vyplatila. Osladiť si život ale nikdy nie je márne, a nemyslím tým len cukor ako taký, hoci, áno, koláčiky sú dobré, čo vám poviem. Skôr však vo všeobecnosti píšem o veciach, čo robia náš pobyt na zemi lepším, zapamätaniahodným, skrátka a dobre, sladším.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies