EURO 2020: Po finále zostali Anglicku oči pre plač. Zvíťazilo Taliansko!

NETKY.SK • 11 Júl 2021, 23:57 • 2 min
EURO 2020: Po finále zostali Anglicku oči pre plač. Zvíťazilo Taliansko!

WEMBLEY - V nedeľu o 21.00 začal finálový zápas ME vo futbale 2020. Hneď na začiatku padol gól, ktorý strelil Luke Shaw, no napokon zvíťazili Taliani!

slovakia

left justify in out

Finále majstrovstiev Európy vo futbale sa v nedeľu večer v londýnskom Wembley stalo korisťou Talianov. V dramatickom súboji musel o novom šampiónovi rozhodnúť až penaltový rozstrel, v ktorom Taliani zdolali domácich Angličanov 3:2. V riadnom hracom čase aj po predĺžení sa zápas skončil 1:1. V piatej sérii pokutových kopov taliansky brankár Gianluigi Donnarumma vyrazil pokus anglického mladíka Bukaya Saku a spečatil tým titul pre svoj tím. Predtým z bieleho bodu neuspeli ani ďalší dvaja anglickí striedajúci hráči Marcus Rashford a Jadon Sancho.

 

 


Taliani vo štvrtom európskom finále získali druhý titul. Ten prvý sa zrodil ešte v roku 1968 po triumfe nad bývalou Juhosláviou 2:0 na rímskom Stadio Olimpico. Čakanie reprezentácie Anglicka na prvý veľký futbalový titul sa neskončilo ani po 55 rokoch. Angličania síce viedli od 2. min najrýchlejším gólom finálových duelov európskych šampionátov v podaní Luka Shawa, ale potom sa stiahli do defenzívy a snažili sa kontrolovať výsledok. Darilo sa im to do 67. min, keď po rohovom kope vyrovnal taliansky stopér Leonardo Bonucci. Taliani boli aj neskôr lepším tímom, ale v riadnom hracom čase ani v predĺžení víťazný gól nestrelili. Titul si napokon pritiahli na svoju stranu až v penaltovej lotérii.

 

Prečítajte si: EURO 2020: Angličanom prajú šťastie vo finále premiér Johnson aj kráľovná Alžbeta

Taliani vstupovali do finále s vizitkou tímu, ktorý neprehral v 33 zápasoch (27 víťazstiev - 6 remíz) a na aktuálnom šampionáte ani raz nedoháňal gólové manko na súpera. To sa však zmenilo už po necelých dvoch minútach, keď Luke Shaw rozjasal vyše 60-tisíc divákov na Wembley. Kieran Trippier mu ponúkol center na vzdialenejšiu žrď a obranca Manchestru United halfvolejom s pomocou žrde otvoril skóre - 0:1. Gól padol v čase 1:57 min, čím sa stal najrýchlejším v histórii európskych šampionátov. Shaw v šestnástom reprezentačnom zápase skóroval vôbec prvýkrát.

Talianski futbalisti sa dlhšie spamätávali z počiatočného šoku. Ich hre chýbal moment prekvapenia a hoci mali v prvom polčase zjavnú prevahu v držaní lopty (62% - 38%), ani raz poriadne nevystrelili na bránku Angličanov. V 34. min ukázal dobrý ťah na bránku Federico Chiesa, ktorý po víťaznom súboji s Declanom Riceom a vystrelil tesne vedľa anglickej bránky. Táto priamočiarosť a odvaha v osobných súbojoch Talianom chýbala po väčšinu prvého polčasu. V nadstavenom čase sa dostal k strele v dobrej pozícii Ciro Immobile, ale John Stones jeho pokus zablokoval.

Krátko po zmene strán sa Angličania dožadovali pokutového kopu po údajnom faule na Raheema Sterlinga, ale spomalený záznam ukázal, že na penaltu to nebolo. Na druhej strane Lorenzo Insigne pohrozil z priameho kopu, no netrafil anglickú bránku. V 57. min sa opäť Insigne dostal až blízko k Jordanovi Pickfordovi, ale z veľkého uhla ho už neprestrelil. O ďalších päť minút Chiesa takmer prekonal Pickforda, ale gólman Anglicka predviedol skvelý zákrok. V 67. min už domáci brankár kapituloval. Po rohovom kope Domenica Berardiho a hlavičke Marca Verratiho sa lopta s prispením žrde dostala k Leonardovi Bonuccimu a ten zblízka vyrovnal na 1:1. Skúsený stopér sa ako 34-ročný stal najstarším strelcom finálových zápasov v histórii. Po góle Talianom narástli krídla, aktívny bol najmä Berardi, no v riadnom hracom čase už gól nepadol.

 

 



V predĺžení sa obraz hry nezmenil, lepší boli futbalisti z juhu Európy v modrých dresoch. V 103. min Emerson Palmieri potiahol akciu po ľavej strane, odcentroval na Bernardeschiho, ale ten loptu v dobrej pozícii nezasiahol. Pickford bol rýchlejší. V 107. min Bernardeschi z priameho kopu preveril Pickforda, na druhej strane chýbali Stonesovi centrimetre, aby sa dostal k zrejme gólovej hlavičke. Gól už nepadol a zápas napokon pokročil do rozstrelu z bieleho bodu. V ňom sa stal talianskym hrdinom brankár Donnarumma, až traja anglickí hráči proti nemu zlyhali. Rozhodujúci taliansky gól strelil Federico Bernardeschi.

 

img

Finále ME vo futbale, Londýn (Angl.) - nedeľa:

Taliansko - Anglicko 1:1 po predĺžení (1:1, 0:1), 3:2 na strely zo značky pok. kopu
Góly: 67. Bonucci, rozhodujúci pokutová kop premenil Bernardeschi - 2. Shaw
ŽK: 47. Barella, 55. Bonucci, 84. Insigne, 90.+ Chiellini, 114. Jorginho - 106. Maguire.

Rozhodovali: Ku ipers - Van Roekel, Zeinstra, 67 000 divákov
 

Zostavy:
Taliansko: Donnarumma - Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson (118. Florenzi) - Barella (54. Cristante), Jorginho, Verratti (96. Locatelli) - Chiesa (87. Bernardeschi), Immobile (55. Berardi), Insigne (91.+ Belotti)
Anglicko: Pickford - Walker (120. Sancho), Stones, Maguire - Trippier (70. Saka), Phillips, Rice (74. Henderson /120. Rashford/), Shaw - Mount (99. Grealish), Kane, Sterling

 

Penaltový film:
Berardi 1:0
Kane 1:1
Belotti 1:1 - Pickford vyrazil
Maguire 1:2
Bonucci 2:2
Rashford 2:2 - trafil žrď
Bernardeschi 3:2
Sancho 3:2 - Donnarumma vyrazil
Jorginho 3:2 - Pickford vytlačil loptu na žrď
Saka 3:2 - Donnarumma vyrazil a koniec


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies