Rezort spravodlivosti zverejnil záznamy o Lučanskom. Píše sa v nich o okolnostiach s vylúpnutým okom, ale aj o jeho poslednom dni života

NETKY.SK • 5 Január 2021, 08:30 • 2 min
Rezort spravodlivosti zverejnil záznamy o Lučanskom. Píše sa v nich o okolnostiach s vylúpnutým okom, ale aj o jeho poslednom dni života

BRATISLAVA – Ministerstvo spravodlivosti SR (MS SR) sprístupnilo úradné záznamy o zosnulom bývalom prezidentovi Policajného zboru SR generálovi Milanovi Lučanskom.

slovakia

left justify in out

Ako rezort uvádza na svojej webovej stránke, ide o reakciu na mimoriadnu udalosť, následkom ktorej zomrel bývalý šéf polície Milan Lučanský. Ten mal podľa zatiaľ dostupných informácií spáchať vo svojej cele v prešovskej väznici samovraždu.

 

Nezávislá komisia prešetrí mimoriadnu udalosť

S cieľom vyvrátiť všetky pochybnosti verejnosti okolo jeho úmrtia, ministerstvo zriadilo nezávislú kontrolnú komisiu. Tá má prešetriť všetky informácie o tejto tragédii, ktorá sa stala 29. decembra, kedy bol generál prevezený do nemocnice v kritickom stave.

 

MS SR taktiež sprístupnilo záznamy o udalostiach aj z dňa, kedy bol Lučanský 9. decembra po prvý krát hospitalizovaný s poranením oka. 

 

Súvisiaci článok: REPORTÁŽ: Kolíková opísala, prečo v komisii vyšetrujúcej smrť Lučanského bude aj odborníčka z Varšavskej univerzity i Kotleba

 

„Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková po mimoriadnej udalosti z 29. 12. 2020 informovala, že za veľmi dôležité považuje urobiť všetko preto, aby celá vec bola čo najskôr vyšetrená a vysvetlená,“ uvádza sa na stránke ministerstva. Kompletnú správu aj s priloženými dokumentami nájdete TU.

 

Komisia, ktorá sa stretla po prvý krát v pondelok (4. januára) má nestranne posúdiť všetky kroky Zboru väzenskej a justičnej stráže a následne poskytnúť závery k tejto nešťastnej udalosti.

 

img

 

„Vzhľadom na charakter údajov, ktoré uvedené materiály obsahujú, a vzhľadom na ochranu osobných údajov bolo potrebné právne posúdiť rozsah údajov, ktoré možno zverejniť a dané materiály v nevyhnutnej miere anonymizovať,“ uvádza ministerstvo.

 

Ako to bolo s vylúpnutým okom?

Podľa záznamu z 10. decembra ako opísal príslušník väzenskej stráže, keď prišiel v ranných hodinách Lučanského skontrolovať, mal začervenané viečko.

 

Keď sa ho pýtal, či potrebuje lekárske ošetrenie, Lučanský povedal: „Nie, nie je to potrebné“.

 

Keď sa pýtal na podrobnosti zranenia, Lučanský mu povedal, že v noci nemohol spať a tak sa prechádzal po cele, pričom sa pošmykol na šľapke, zapotácal udrel do rohu postele. "Nič to nie je. Udrel som sa“, odvetil Lučanský. 

 

Príslušník aj napriek tomu zavolal ústavnú lekárku MUDR. Zuskovú, ktorá skonštatovala, že v prípade potreby bude Lučanský predvedený na ambulantné ošetrenie.

 

Mohlo by vás zaujímať: ROZHOVOR Bezpečnostný analytik o samovražde Milana Lučanského: Už neverím ničomu. Počkám si na výsledky vyšetrovania

 

V tento istý deň, keď sa vrátil z porady so svojimi obhajcami však Lučanský zmenil názor, pretože ako sám uviedol, jeho zranenie sa zhoršilo. Dôvodom mohlo byť aj to, že si počas dňa na cele zacvičil.

 

„Uviedol, že k zhoršeniu stavu jeho poranenia došlo počas dňa v dôsledku cvičenia,“ stojí v zázname.

 

img

Ako sa ďalej píše, Lučanský bol na cele sám a rovnako aj všetky režimové činnosti s ním boli vykonávané samostatne a za prítomnosti najmenej dvoch príslušníkov zboru. „Cudzie zavinenie teda neprichádza do úvahy,“ píše sa v zázname.

 

Ministerka nechala preveriť postup väzenskej stráže

Ďalším dokumentom, ktorý ministerstvo sprístupnilo je záznam z 15. decembra, kedy na podnet rezortu vykonali kontrolu vo väznici.

 

Rovnako prebehla aj kontrola nad výkonom trestu v nemocnici v Trenčíne, kde bol Lučanský prevezený potom, ako mu v ružomberskej nemocnici v piatok (11. decembra) zoperovali oko.

 

Prečítajte si viac: AKTUALIZÁCIA: Milan Lučanský sa pokúsil o samovraždu, jeho stav je kritický

 

Komisiu tvorili štyria zamestnanci ministerstva, pričom jeden z nich bol poradca Márii Kolíkovej.

 

V zázname sa konštatuje, že sa Lučanský podrobil približne hodinovému operačnému zákroku. Po prevoze do trenčianskej nemocnice bol jeho stav stabilizovaný, bez komplikácií, pričom pri vstupnej prehliadke neboli zistené žiadne iné poranenia.

 

Zároveň nemocnica neevidovala žiadne poranenia na krku, čo by nasvedčovalo tomu, že si chcel sám ublížiť. Plk. MUDr Dušan Poliak zároveň vylúčil cudzie zavinenie, pretože by mal na tvári rozsiahlejšie poranenia a neboli by limitované na „očnú guľu“.

 

img

 

"V prípade fyzického útoku na obvineného, by podľa plk. MUDr Poliaka, by boli na tvári a tele obvineného ďalšie charakteristické znaky spojené s cudzím zavinením, najmä stopy po údere do tvárovej časti – poškodenie očnice, fraktúra čelovej alebo jarmovej kosti a iné. Žiadne uvedené znaky na tvári obvineného neboli prítomné, rovnako ani na tele obvineného," píše sa v dokumente.

 

Lekár tiež potvrdil, že k zraneniu mohlo dôjsť zakopnutím a udretím sa do rohu postele.

 

Lučanský podstúpil v Trenčíne psychiatrické vyšetrenie, pri ktorom ošetrujúci lekár nezistil žiadne psychiatrické ochorenie. Aj napriek tomu ho umiestnili na psychiatrické oddelenie, aby bol monitorovaný kamerovým systémom 24/7 priamo na cele.

 

Mohlo by vás zaujímať: Žiadajú, aby sa vo verejnom záujme čo najskôr pustili kamerové záznamy, súvisí to podľa nich aj s týmto

 

Lučanský mal problémy so spánkom

Ako sa ďalej píše v zhrnutí záznamu. Lučanský na požiadavku, či by mohol vysvetliť okolnosti jeho zranenia reagoval pozitívne. Priblížil, že strata koncentrácie mohla byť spôsobená viacerými faktormi.

 

Jeho dlhou cestou z Chorvátska, prítomnosťou ochorenia COVID-19 u členov jeho rodiny, ako aj jeho pobytom v CPZ, kde nie je poskytovaná žiadna starostlivosť. Zároveň mal problémy so spánkom.

 

img

 

Ako sám opísal noc z utorka (8. decembra) na stredu (9. decembra), kedy došlo k poraneniu pravého oka, nad ránom sa prebudil a keďže nemohol spať, prechádzal sa bez svetla po cele, následne zakopol o papučuudrel sa o posteľ.

 

V danom čase nepociťoval žiadnu bolesť, takže si cez deň aj zacvičil. Na stretnutí ho jeho právny zástupca informoval o šírení dezinformácií o jeho zdravotnom stave, čím trpela najviac jeho rodina, preto sa rozhodol prostredníctvom svojho obhajcu poskytnúť vyjadrenie pre média.

 

Následne bol vypočutý aj Krajskou prokuratúrou v Prešove, kde potvrdil slová o okolnostiach zranenia, pričom skonštatoval: „Chlapi sú zlatí, tu aj v Prešove“.

 

Členovia komisie sa zhodli, že zranenie si spôsobil sám, bez zavinenia cudzou osobou. Zároveň sa vyvrátili aj medializované informácie o jeho resuscitácii, 11-hodinovej operácii, krvácaní do mozgu či viacnásobnej zlomenine nadočnicového oblúku.  

 

Dozviete sa viac: Milan Lučanský skončil v nemocnici a musel podstúpiť operáciu

 

Požiadal o možnosť používať telefón

Ministerstvo zverejnilo aj Lučanského žiadosť používať telefón, kde uviedol jedinú kontaktnú osobu, ktorou bola práve jeho manželka.

 

Žiadosť bola prijatá 17. decembra. Vyšetrovateľ mu však túto žiadosť 23. decembra zamietol.

 

Deň, kedy sa pokúsil o samovraždu

Na základe úradného záznamu z 29. decembra sa píše, že Lučanský sa pokúsil o samovraždu medzi 16:30 až 16:40 hodinou.

 

Ako uviedol príslušník väzenskej stráže, o 16:30 hodine Lučanského skontroloval, pričom na neho zareagoval zdvihnutím hlavy. Mal pritom nariadený zvýšený dohľad, každých maximálne 30 minút.

 

Pri výdaji večere o 16:39 hodine Lučanského príslušník opakovane vyzval, aby si ju prebral. Keďže nereagoval a nehybne ležal na posteli, s kolegom vstúpili do cely.

 

Policajného exprezidenta našli ležať na bruchu, pričom mu visela hlava nad čelom postele. Okolo krku mal jedenkrát omotanú mikinu priviazanú o hornú časť poschodovej postele.

 

img

 

Okamžite spustili núdzovú signalizáciu a cez vysielačku požiadali o privolanie RZP. Po vyslobodení začali s prvou pomocou – masážou srdca a dýchaním z úst do úst.

 

O 16:46 hodine dorazil na celu ich ďalší kolega s defibrilátorom a pokračovali v oživovaní do 16:58 hodine, kým neprišla záchranka. Po zabezpečení základných životných funkcií bol Lučanský o 17:30 hodine prevezený do nemocnice v Prešove.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies