Českých horolezcov uviaznutých na hore Rakapoši zachránil vrtuľník!

NETKY.SK • 15 September 2021, 10:50 • 2 min
Českých horolezcov uviaznutých na hore Rakapoši zachránil vrtuľník!

ISLAMABAD - Pakistanská armáda v utorok doručila skupine horolezcov potraviny, vodu, lieky a laná, vďaka čomu mohli zostúpiť do nižšej výšky, kam im mal ísť naproti tím záchranárov.

slovakia

left justify in out

Dvoch českých horolezcov, ktorí v nedeľu s miestnym sprievodcom uviazli na 7 788-metrovej hore Rakapoši v Pakistane, previezol v stredu ráno do bezpečia vrtuľník pakistanskej armády. Informoval o tom spravodajský server iDNES.cz s odvolaním sa na miestne úrady a samotných horolezcov.

 

Ich záchranu od nedele komplikovalo nepriaznivé veterné počasie a vysoká nadmorská výška dosahujúca zhruba 6 900 metrov. "Pakistanská armáda zachránila všetkých troch uviaznutých horolezcov a odviezla ich do (mesta) Gilgit," napísali na Twitteri úrady v údolí Nangár.

 

Obaja Česi Jakub Vlček a Petr Macek sú podľa iDNES.cz v dobrom zdravotnom stave a čakajú na vyšetrenie. Úspešnú záchrannú operáciu potvrdil na Facebooku aj samotný VlčekPakistanská armáda už v utorok doručila skupine potraviny, vodu, lieky a laná, vďaka čomu mohli horolezci začať zostup do nižšej výšky, kam im mal ísť naproti tím záchranárov.

 

Prvý utorkový pokus o ich naloženie do záchranárskeho vrtuľníka bol neúspešný. Podarilo sa to až v stredu ráno. Trojica horolezcov už v piatok úspešne zdolala 7 788 metrov vysoký, veľmi ťažko dostupný vrchol v piatok, a začala zostupovať do tábora, pričom sa dostala do ťažkostí. Podľa miestnej horskej služby horolezci zrejme uviazli na novej nevyskúšanej trase.

 

Hora Rakapoši, nachádzajúca sa v pohorí Karakoram, je 27. najvyššou horou sveta. Medzi horolezcami je považovaná za jeden z najťažšie zdolateľných vrcholov, keďže zo základného tábora na vrchol je potrebné prekonať 5 000 výškových metrov. Úrady pakistanskej provincie Gilgit-Baltistán tvrdia, že českí horolezci išli na výstup bez povolenia.

 

Mohlo by vás zaujímať: V Pakistane zachraňujú českých horolezcov. Uviazli príliš vysoko

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies