Taliansko navrhlo OSN plán mierového urovnania vojny na Ukrajine

NETKY.SK • 19 Máj 2022, 15:13 • 2 min
Taliansko navrhlo OSN plán mierového urovnania vojny na Ukrajine

RÍM – Taliansko navrhlo postupný plán mierového urovnania konfliktu na Ukrajine, počnúc prímerím a končiac zmluvou o sporných územiach a všeobecnými multiratelárnymi dohodami o bezpečnostných zárukách v Európe.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako informovali vo štvrtok noviny La Repubblica, tento plán, ktorý pripravilo ministerstvo zahraničných vecí za účasti premiéra, predložil taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio deň predtým generálnemu tajomníkovi OSN Antóniovi Guterresovi. Oboznámili sa s ním aj zástupcovia krajín skupiny G7.

 

img

 

Podľa predloženej cestovnej mapy, v prvej fáze je potrebné dosiahnuť dočasné prímerie pod podmienkou, že rokovania môžu pokračovať. Očakáva sa, že na implementáciu tohto plánu bude dohliadať medzinárodná sprostredkovateľská skupina, ktorá by zahŕňala také krajiny ako Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Turecko, Spojené štáty americké, Čína, Kanada, Spojené kráľovstvo, Poľsko a Izrael, ktoré už prejavili ochotu podieľať sa na hľadaní východiska z krízy, ako aj medzinárodné organizácie, najmä OSN a EÚ.

 

Prečítajte si tiež: Eurokomisár uviedol, že šiesty balík protiruských sankcií je zablokovaný

 

Prímerie zabezpečuje demilitarizáciu frontovej línie. V druhej fáze majú začať medzinárodné rokovania o štatúte Ukrajiny, ktoré predpokladajú jej neutralitu s bezpečnostnými zárukami. Tento štatút musí zahŕňať aj bezprekážkový vstup do EÚ. Na dosiahnutie týchto cieľov navrhujú zorganizovať medzinárodnú mierovú konferenciu.

 

img

 

Ďalej navrhujú prerokovať územný spor medzi Ruskom a Ukrajinou, a to s medzinárodnou mediáciou. Návrhy formulované Rímom predpokladajú úplnú autonómiu Krymu a Donbasu so zárukami práv na jazykovú a kultúrnu príslušnosť, zriadenie úplnej samosprávy a nezávislej bezpečnosti, avšak pri zachovaní územnej celistvosti Ukrajiny a schválení jej medzinárodne uznaných hraníc.

 

Štvrtá etapa spočíva v uzavretí mnohostrannej dohody o mieri a bezpečnosti Európy, ktorá bude upravovať vzťahy medzi Ruskou federáciou a EÚ. Medzi priority patrí strategická stabilita, odzbrojenie a kontrola zbrojenia, predchádzanie konfliktom a opatrenia na budovanie vzájomnej dôvery. Počíta sa aj s úplným stiahnutím ruských vojsk z okupovaných území, s čím sa má spájať postupné zrušenie sankcií.

 

Možno vás zaujme: Sudca nariadil zatknutie bývalého ukrajinského prezidenta Janukovyča!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies