Bude miestom stretnutia pápeža Františka a patriarchu Kirilla Bratislava?

NETKY.SK • 28 Apríl 2022, 20:32 • 2 min
Bude miestom stretnutia pápeža Františka a patriarchu Kirilla Bratislava?

Dlho očakávané stretnutie pápeža Františka s hlavou ruskej pravoslávnej cirkvi sa nateraz neuskutoční. Sám pápež to oznámil v rozhovore pre argentínsky denník La Nacion.

slovakia

left justify in out

Historicky prvé stretnutie pápeža Františka a Kirilla sa uskutočnilo na letisku v Havane na Kube. Na ďalšie stretnutie pápeža s moskovským a celoruským patriarchom Kirillom si ešte budeme musieť počkať. To dáva viac času na zváženie, kde by sa mohli dvaja cirkevní vodcovia stretnúť. Hovorí sa aj o Bratislave.

 

img

 

Keď libanonský prezident Michel Aoun oznámil, že pápež František navštívi Libanon 12. až 13. júna, niektorí dospeli k záveru, že summit sa uskutoční v krajine cédrov. Organizátori však od začiatku plánovali, že sa stretnutie uskutoční v Jeruzaleme, možno tesne po ceste do Libanonu. Jeruzalem bol považovaný za ideálne miesto z rôznych dôvodov.

 

Svätá stolica nechcela, aby sa potenciálne stretnutie využilo počas rusko-ukrajinskej vojny a nechcela byť zatiahnutá do vnútropravoslávnych debát. Aj keď bolo stretnutie odložené, mohlo by sa nakoniec uskutočniť v Kazachstane – inom mieste, o ktorom sa už nejaký čas hovorí? Kazašská vláda oznámila , že pápež František navštívi krajinu 14. až 15. septembra, aby sa zúčastnil na Kongrese predstaviteľov svetových a tradičných náboženstiev. Podľa projektu definovaného ešte pred pandémiou bol na zhromaždenie pozvaný aj patriarcha Kirill. Možnosť stretnutia v Kazachstane však mala aj negatívnu stránku: spojenie stredoázijskej krajiny so susedným Ruskom. 

 

 

Ďalšou spomenutou možnou lokalitou bolo Maďarsko. Táto hypotéza bola založená na túžbe, ktorú vyjadril pápež František vrátiť sa do krajiny, ktorú na jediný deň navštívil vlani v septembri. Navrhovaným miestom konania bolo opátstvo Pannonhalma, jedna z najstarších historických pamiatok Maďarska. 

 

Návrh na stretnutie Francisa a Kirilla v hlavnom meste Bratislava predložil Ján Figeľ, osobitný vyslanec Európskej únie pre náboženskú slobodu v rokoch 2016 až 2019. Prečo Bratislava? Čiastočne preto, že ide o hlavné mesto krajiny, ktorá hraničí s Ukrajinou a prijíma utečencov z vojnou zmietanej východoeurópskej krajiny. A tiež preto, že je to národ v strede Európy, kontinent, ktorý zažil sovietsky útlak a pozná potrebu zmierenia. „Ľudia a Cirkev,“ povedal Ján Figeľ pre CNA: „potrebujú zdieľať dôležité posolstvá a záväzky láskyplnej viery a pravdy, odvahy, pokoja, zmierenia a bratstva, a to najmä v Európe“. Ján Pavol II. hovoril o Európe, ktorá potrebuje dýchať dvoma pľúcami – východnými a západnými – a pre Figeľa je „táto veľkolepá vízia stále možná a dosiahnuteľná“.

 

Možno vás zaujme: Sestry služobnice vyzbierali pre Ukrajinu vyše 35 000 ružencov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies