Ste netrpezliví? Vyplňte si čakanie na príchod jari správnou prípravou záhrady

NETKY.SK • 2 Marec 2024, 11:06 • 2 min
Ste netrpezliví? Vyplňte si čakanie na príchod jari správnou prípravou záhrady

Asi aj pre toho najväčšieho odporcu leta je zrejme príjemné, keď si uvedomí, že dni sú dlhšie a počasie nie je už tak výrazne chladné. Konečne môžeme vyjsť von a začať pracovať na záhrade, prípadne v príjemnom prostredí prírody relaxovať. Avšak, pokušeniu natiahnuť si na seba montérky, vytiahnuť rýľ a začať pracovať, by ste sa mali ešte vyhnúť, pretože je potrebné sa najskôr uistiť, či sú pôda a okolie záhrady na úpravy a príchod jari pripravené.

slovakia

left justify in out

Ak ste teda netrpezliví a chcete si vyplniť čakanie na príchod jari prípravou záhrady, mali by ste vedieť, ktoré kroky sú v tomto prestupnom období dôležité. 

 

Presvedčte sa, či je pôda na záhrade pripravená na prácu

 

Kontrola pôdy, pred príchodom jari a vykonaní konkrétnych úprav, je prvý krok, ktorému by ste mali venovať pozornosť. Opýtajte sa sami seba, či môžete danú pôdu spracovať, či už na výsadbu alebo údržbu?

Uvedomujeme si, že s príchodom vyššej intenzity slnečného svitu počas dňa sa naše nadšenie stupňuje. Ak je však zem príliš zamrznutá a zhutnená, aby ste s ňou mohli pracovať, možno sa budete musieť spoľahnúť na svoju trpezlivosť – kým sa neroztopí natoľko, aby ste mohli vykonať potrebné kroky.

Obrábanie pôdy, keď je ešte príliš zamrznutá a mokrá, môže niektoré oblasti vašej záhrady príliš zhutniť, no korene rastlín, aby prosperovali, potrebujú viac kyprú pôdu. Takže po prvé: ak je pôda stále príliš tvrdá na prácu, počkajte, kým sa viac roztopí!

Čakanie môžete využite sedením  pod holým nebom na terase a v záplave príjemne hrejivých slnečných lúčov, ktoré sa postarajú o doplnenie potrebného vitamínu D.

 

Aj tráva potrebuje lásku

 

Tú jej môžete dodať niekoľkými spôsobmi. Hrabanie po povrchu trávnika vytiahne vrstvy mŕtvej plsti na spodnej časti tráv, ktoré potom môžu byť užitočným uhlíkovým doplnkom do vášho kompostu.

Váš milovaný trávnik, ktorý na jar a v lete vytvára na záhrade krásny koberec, bude tiež ťažiť z prevzdušňovania, ktoré možno vykonať jednoducho pomocou záhradníckych vidiel alebo hrablí na vytvorenie dier v pôde okolo tráv. Na trhu je množstvo nástrojov, ktoré vám môžu túto úlohu uľahčiť. Výber závisí od veľkosti plochy, ktorá sa má prevzdušňovať.

Zhrabte aj holé miesta, ktoré sú tvrdé a zhutnené, na opätovnú výsadbu. Po pridaní trochy semien trávy do pôdy alebo kompostu rozsypte túto zmes na prázdne miesta, ktoré je potrebné preosiať a nezabudnite navlhčiť.

Keď sa trávnik trocha zhustí, je dobré ho pokosiť . 

 

img

 

Vyčistite septik

 

Mnohé vidiecke oblasti a domy v odľahlých častiach našej krajiny nemajú možnosť byť pripojené k verejnej sieti kanalizácie. V takýchto prípadoch sa využíva septik , o ktorý sa ale treba adekvátne starať. A kedy, ak nie teraz, keď už sa hromady snehu pod vplyvom teplejšieho slnka roztopili, je na to vhodnejší čas.

Nezabudnite aj na stromy a ich ošetrenie. Tie je najlepšie pred pučaním a rastom nových listov vhodné zrezať. Kríky a stromy kvitnúce na začiatku jari sú z tohto pravidla naopak výnimkou a mali by sa nechať v pokoji až do neskoršieho obdobia.

Ak si dáte na tieto základné kroky pozor a budete im venovať čas, záhrada na jar a v lete vám na relax a úrodu poskytne tie najlepšie podmienky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies