Vďaka nemu môžu aj nevidiaci čítať a milovať knihy

NETKY.SK • 7 Január 2020, 7:15 • 2 min
Vďaka nemu môžu aj nevidiaci čítať a milovať knihy

Prvý mesiac roka si uchováva a pripomína Svetový Braillov deň, teda čas, keď sa tvorca písma narodil. Braillovo písmo pozná šesť bodiek a ich vzájomnou kombináciou vzniká všetko, čo sa potrebuje v komunikácii zaznamenať. Kniha vytvorená vďaka špeciálnemu slepeckému písmu, je síce dvojnásobne hrubšia a aj väčšia než tá klasická, ktorú možno vídať v kníhkupectvách, napriek tomu sa však aj človek nevidiaci rovnako zamilovávava do literatúry.

slovakia

left justify in out

 

Rok 1809 bol pravdepodobne naklonený k tomu, aby sa v ňom narodila jedna slávna osobnosť za druhou. Bábätká, ktoré otvorili očiská a prvý raz rodičov potrápili hlasným plačom, mali výsadu od Boha, ktorý ich predurčil na nesmrteľnosť v podobe večnej slávy.

 

Na svet sa vypýtal budúci prezident Abraham Lincoln, geniálny spisovateľ Nikolaj Vasilievič Gogoľ a štvrtého januára v malom mestečku ponorenom vo Francúzsku, zvraštil malý noštek aj Louis Braille.

 

Jeho rodičia ho privítali ako štvrté dieťa a veru museli sa pri ňom poriadne zvŕtať. Ani malý vek a z neho idúce obmedzenia ho nezastavovali v objavovaní, bystrý bol, aj rád majstroval a vysedával v otcovej dielni. Jeho zvedavosť ho však nepekne potrestala, ako trojročný si nešťastne šidlom poranil ľavé oko.

 

Miestny lekár robil, čo mu sily a vtedajšia medicína dovoľovali, chlapca dokonca poslal na ošetrenie k chirurgovi do Paríža. Ani v pompéznom hlavnom meste Francúzska sa, nanešťastie, nepodarilo zamedziť škodám, Louis prekonal infekciu, ktorá sa rozšírila aj do pravého oka a vyústila do slepoty. V určitom zmysle mohla byť rodina vďačná aj za to, pretože infekcia bola natoľko silná, že mu mala moc vziať i život.

 

 

Dychtil po vzdelaní
Detstvo mu pomohlo ľahšie sa vyrovnať s hendikepom. Hľadal všemožné spôsoby, ako sa vzdelávať, najskôr študoval v rodnom mestečku, neskôr mu bolo pridelené štipendium na parížskom Kráľovskom inštitúte pre slepú mládež.

 

Už ako žiaka, ktorý zodieral lavice, mu nedávala pokoj myšlienka na taký systém čítania, čo by bol vhodne a ľahko dostupný nevidiacim. Otec mu vyrobil všetky písmená abecedy z kúskov kože a on ich obkresľoval vždy, keď sa chcel s rodinou spojiť prostredníctvom listov. Písanie mu síce nerobilo problém, dokázal vytvárať vety, ale proces bol priveľmi zdĺhavý.


Spomedzi toho, čo bolo dostupné, ho najväčšmi zaujala komunikácia, ktorú navrhol kapitán francúzskej armády Charles Barbier de La Serre. Kapitán ju zostavil pre vojakov, aby mali možnosť čítať správy aj uprostred noci a bez použitia svetla.

 

V armáde sa síce pre zložitosť spôsob neujal, ale dvanásťročný chlapec sa ním inšpiroval a vypracoval ho do takej podoby, ktorú mohol potom verejnosti predstaviť v roku 1924 ako ním vytvorené písmo.

 

Pôvodných dvanásť bodiek zredukoval na šesť a niekoľko nasledujúcich rokov písmo viac a viac zdokonaľoval do takej miery, že doň pridal aj znaky pre čísla a noty.


To, čo na začiatku spoznala iba hŕstka, v roku 1932 preniklo na celý svet a drží sa tam až dosiaľ. Na jeho vynáleze je, okrem iného, fascinujúca skutočnosť, že ho dodnes nikto neprekonal.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona