T-Rex ako veľký ničiteľ? V skutočnosti mal bližšie k vtákom. Ako vyzerali dinosaury v realite a v čom sa líšia od filmov?

NETKY.SK • 29 Január 2024, 19:00 • 2 min
T-Rex ako veľký ničiteľ? V skutočnosti mal bližšie k vtákom. Ako vyzerali dinosaury v realite a v čom sa líšia od filmov?

Tyrannosaurus rex je ikonickým dinosaurom z Jurského parku. Vo filmoch je zobrazený ako obrovský, hlučný a nebezpečný predátor, ktorý dokáže cítiť pohyb a vydávať hlasné revy. No v skutočnosti bol Tyrannosaurus rex oveľa tichší, citlivejší a komplexnejší, než sa nám zdá.

slovakia

left justify in out

Dinosaury sú jednou z najzaujímavejších skupín živočíchov, ktoré kedy obývali našu planétu. Ich veľkosť, rozmanitosť a vývoj fascinujú ľudí už stáročia. No ako naozaj vyzerali dinosaury? Ako sa líšia od toho, ako si ich predstavujeme vo filmoch a knihách? V tomto článku sa pokúsime odpovedať na tieto otázky a ukázať vám, že dinosaury boli oveľa zaujímavejšie a pestrejšie, než si myslíte.

Staroveká predstava

Prvé zmienky o dinosauroch sa datujú do staroveku, keď ľudia nachádzali fosílie týchto pravekých tvorov. Niektorí z nich si mysleli, že ide o pozostatky obrovských drakov, iní zas o zvieratá, ktoré zahynuli v potope. Jednou z najzaujímavejších hypotéz je tá, ktorú navrhla americká folkloristka Adrienne Mayor.

Podľa nej boli starovekí Gréci a Rimania inšpirovaní fosíliami dinosaurov s zobákom, ako boli Protoceratops a Psittacosaurus, keď vymýšľali legendy o grifoch - mýtických tvoroch s telom leva a hlavou a krídlami orla. Tieto fosílie sa nachádzali v púštnych oblastiach Ázie, kde sa hovorilo, že grify strážia zlato a kameň filozofov.

Dinosaury a jašterice

V 19. storočí sa začali objavovať prvé vedecké štúdie o dinosauroch, ktoré im dali aj ich meno, čo v gréčtine znamená “strašný jašter”. Prví paleontológovia sa snažili rekonštruovať vzhľad a správanie dinosaurov na základe ich kostier, ale nemali veľa informácií o ich koži, perách, farbách a zvukoch.

Preto si ich často predstavovali ako obrovské, šupinaté, pomalé a hlúpe jašterice, ktoré sa pohybovali po štyroch končatinách a mali vysunuté jazyky. Takto boli dinosaury zobrazovaní v knihách, filmoch, múzeách a umení po celé storočie. 

Príkladom je slávna expozícia dinosaurov v anglickom Crystal Palace z roku 1854, kde boli Iguanodon, Megalosaurus a Hylaeosaurus vyobrazení ako obrovské iguany a varany.

Moderné zobrazenie

V druhej polovici 20. storočia sa začala tzv. dinosauria renesancia, ktorá priniesla nové objavy a teórie o dinosauroch. Vďaka lepším fosíliám, novým technikám a experimentom sa zistilo, že dinosaury boli oveľa aktívnejšie, inteligentnejšie a rozmanitejšie, než sa myslelo.

Zistilo sa tiež, že niektoré dinosaury mali perá, ktoré slúžili na tepelnú reguláciu, komunikáciu, maskovanie alebo lietanie. Najväčším prekvapením bolo, že dinosaury nie sú úplne vyhynuté, ale že sú predkami moderných vtákov.

To znamená, že dinosaury boli v skutočnosti opeřené, farebné a spevavé tvory, ktoré sa podobali na vrabce, holuby, papagáje alebo pštrosy. Príkladom je Velociraptor, ktorý bol vo filme Jurský park zobrazený ako veľký, šupinatý a hlasný netvor, ale v skutočnosti bol malý, pernatý a tichý tvor.

Jurský park vs. realita

Ako sa líšili dinosaury v realite od ich reprezentácie v Jurskom parku? V tomto odseku sa pozrieme na niektoré z najväčších rozdielov medzi filmovými a skutočnými dinosaurov.

Jedným z najznámejších a najobávanejších dinosaurov v Jurskom parku je Velociraptor. Vo filmoch je zobrazený ako veľký, šupinatý a inteligentný lovec, ktorý dokáže komunikovať so svojimi druhmi a otvárať dvere. No v skutočnosti bol Velociraptor oveľa menší, pernatý a pravdepodobne menej múdry, než sa nám zdá.

Velociraptor bol dlhý len okolo 2 metrov a vážil asi 15 kg, čo je približne ako veľký pes. Mal tiež perie na rukách a nohách, ktoré mu pomáhali udržiavať telesnú teplotu a možno aj lietať. Jeho inteligencia bola porovnateľná s emu alebo pštrosom, nie s primátom.

Tyrannosaurus rex je ďalším ikonickým dinosaurov z Jurského parku. Vo filmoch je zobrazený ako obrovský, hlučný a nebezpečný predátor, ktorý dokáže cítiť pohyb a vydávať hlasné revy. No v skutočnosti bol Tyrannosaurus rex oveľa tichší, citlivejší a komplexnejší, než sa nám zdá.

Tyrannosaurus rex mal vynikajúci zrak, ktorý mu umožňoval vidieť aj nepohybujúce sa objekty. Mal tiež dobrý sluch a čuch, ktoré mu pomáhali loviť a orientovať sa. Jeho zvuky boli pravdepodobne nižšie a tlmenejšie, než vo filmoch, a slúžili na komunikáciu s inými tyranozaurmi. Tyrannosaurus rex bol tiež schopný spolupracovať so svojimi druhmi a staral sa o svoje mláďatá.

Brachiosaurus je jedným z najväčších a najkrajších dinosaurov v Jurskom parku. Vo filmoch je zobrazený ako obrovský, elegantný a mierumilovný bylinožravec, ktorý dokáže vydávať hlasné zvuky a žiť v stádach.

No v skutočnosti bol Brachiosaurus oveľa odlišný, než sa nám zdá. Brachiosaurus mal krk, ktorý bol skôr vodorovný, než zvislý, a nemohol ho zdvihnúť príliš vysoko. Mal tiež nos, ktorý bol umiestnený na konci jeho hlavy, nie na vrchu. Jeho zvuky boli pravdepodobne tichšie a nižšie, než vo filmoch, a slúžili na komunikáciu s inými brachiozaurmi. Brachiosaurus bol tiež možno samotársky a žil v malých skupinách.

Fickia a realita

Jurský park je jedným z najpopulárnejších a najvplyvnejších filmov všetkých čias. Jeho zobrazenie dinosaurov je však založené skôr na umení, než na vede. Vo filme boli dinosaury upravené tak, aby boli väčšie, šupinaté, hlasnejšie a nebezpečnejšie, než v skutočnosti.

To bolo urobené preto, aby boli atraktívnejšie a zaujímavejšie pre divákov. No v skutočnosti boli dinosaury oveľa rozmanitejšie, pestrejšie a zložitejšie, než si myslíme. Dinosaury boli operené, farebné, inteligentné a sociálne tvory, ktoré sa podobali na vrabce, holuby, papagáje alebo pštrosy.

Dinosaury sú stále predmetom výskumu a objavov, ktoré nám pomáhajú lepšie pochopiť ich život a vývoj. Ich podoba sa mení podľa toho, ako sa mení naše vedomie a predstavivosť. Dinosaury nám ukazujú, ako sa príroda dokáže prispôsobiť rôznym podmienkam a vytvoriť rôzne formy života.

Dinosaury nás tiež inšpirujú k tvorivosti a zvedavosti, ktoré sú dôležité pre ľudský rozvoj. Dinosaury sú teda nielen minulosťou, ale aj súčasnosťou a budúcnosťou.

Zdroje:

www.discovermagazine.com/the-sciences/heres-what-dinosaurs-really-looked-like

www.thoughtco.com/what-did-dinosaurs-really-look-like-1091922

www.kids.tpl.ca/wonders/18

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: People
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies