Ktorá vyhláška každý deň ovplyvňuje náš organizmus?

NETKY.SK • 17 September 2020, 12:14 • 2 min
Ktorá vyhláška každý deň ovplyvňuje náš organizmus?

Vo verejných vodovodoch je kvalita pitnej vody sledovaná na základe vyhlášky 247/2017 Z. z. v znení neskorších predpisov.

slovakia

left justify in out

Situácia v tzv. slovenskom Ríme, kde mali predchádzajúci rok 38706 odberných miest, je nasledovná. „Kvalita pitnej vody dodávaná do prevádzkovaných verejných vodovodov je v súlade s predmetnou vyhláškou, pričom v niektorých vodovodoch ide o tvrdú vodu,“ povedala Silvia Antalová zo spoločnosti TAVOS, ktorá vodu v najväčšom množstve odoberá z vodného zdroja v lokalite Dechtice. 

 

Legislatíva

Nazdáva sa, že otázka, či sa prehodnocujú  nastavené normy, alebo či sú tieto normy a limity v nich nastavené stále aktuálne, a to vzhľadom k novým poznatkom, a či sa stále javia ako zdravotne neškodné, je podľa nej otázka na tvorcov legislatívy. Aktuálne je platná táto vyhláška 247/2017 Z. z.

 

 

Všetko plnia

Antalová zdôraznila, že trnavská vodárenská spoločnosť so sídlom v Piešťanoch plní všetko, čo je stanovené. „Naša spoločnosť plní legislatívne požiadavky na početnosť a rozsah sledovania kvality pitnej vody dodávanej do verejného vodovodu.“

 

Trnavské potrubia

Vyjadrila sa aj k potrubiu, cez ktoré je voda k jednotlivým odberateľom dodávaná. To sa môže poškodiť, alebo podliehať korózii. „Početnosť a rozsah kontroly je daný legislatívou, ktorú naša spoločnosť plní,“ doplnila Silvia Antalová. Najvyššie množstvo dusičnanov a chloridov prítomných vo vode majú v lokalite Madunice, kde je aj najvyššia tvrdosť vody. 

 

 

Žilina a okolie

Severoslovenská vodárenská spoločnosť (SEVAK) zabezpečuje pitnú vodu v regióne okresov Žilina, Bytča, Kysucké Nové Mesto a Čadca. „Voda  dodávaná prostredníctvom verejného vodovodu je rôznej kvality, v závislosti od zdroja vody,“ vysvetlila hovorkyňa spoločnosti Dagmar Rošková s tým, že podrobný prehľad sa nachádza na webovom sídle SEVAK-u. Najtvrdšia voda je v Bytči, Hvozdnici a Hlbokom nad Váhom.

 

Splnené parametre

Rošková zdôraznila, že „voda dodávaná verejným vodovodom v pôsobnosti našej spoločnosti spĺňa legislatívou stanovené parametre“. Podobne je to s kvalitou potrubia, ktorým je zákazníkom dodávaná. „Vodovodná sieť je rozdelená do okrskov. Dodávka (množstvo, tlak vody) do okrskov je meraná a údaje vyhodnocované. Na základe týchto údajov je realizovaná obnova potrubí,“ vysvetlila.

 

 

Pomáhajú aj opravy

Dodala, že skutočnosti, v akom stave je potrubie, je monitorované aj počas opráv. „Kvalita vody  v rôznych miestach verejného vodovodu je sledovaná a vyhodnocovaná v súlade s plánom kontroly kvality pitnej vody, ktorý je spracovaný v súlade s platnou legislatívou,“ uzavrela Dagmar Rošková.

 

Pokračovanie nabudúce.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona