Ján Budaj: Podarilo sa nám odvrátiť enviromentálnu katastrofu

NETKY.SK • 19 August 2022, 13:06 • 2 min
Ján Budaj: Podarilo sa nám odvrátiť enviromentálnu  katastrofu

BREZNO - Minister životného prostredia na sociálnej sieti informoval o najnovšej situácii v odkalisku Predajná I.

slovakia

left justify in out

Ján Budaj uviedol, že sa ministerstvu životného prostredia podarilo predísť enviromentálnej katastrofe i ohrozeniu bezpečnosti ľudí. Hrozilo by to v prípade preliatia gudrónov v lagúne odkaliska Predajná I. 

 

img

 

„Intenzívne sa odčerpávala znečistená voda z odkaliska a od februára sa hladina znížila až o 35 cm. Pôvodný plán bolo 20- centimetrové níženie. Gudróny sa dajú odstrániť aj bez toho, aby sa nehospodárne plytvalo verejnými financiami. Celkové náklady na zníženie hladiny toxickej vody v odkalisku Predajná I. sú na úrovni 55 000 eur, "uviedol Ján Budaj a dodal: 

 

„To potvrdzuje, že rozhodnutie zrušiť predražené, diskriminačne nastavené verejné obstarávanie, bolo správne. Z tejto čiastky bol hradený prenájom mobilnej technológie čistenia, odvážanie znečisťovanej vody a jej dočisťovanie v čistiarni odpadových vôd v Brezne a nákup chemikálií potrebných na fyzikálno-chemické čistenie vôd. Vodu sa podarilo vyčistiť na takú úroveň, že sa mohla bezpečne vypúšťať do rieky Hron."

 

img

 

Minister životného prostredia taktiež informoval, že po odstránení bezprostrednej hrozby pre obyvateľov môže nasledovať geologický prieskum a výber vhodnej sanačnej metódy. Podrobný geologický prieskum bude zameraný na zistenie súčasného stavu podzemnej vody, pôdy a horninového prostredia, čo umožní výber optimálnej metódy sanácie tejto environmentálnej záťaže.
 

Zo sveta: Rusi uviedli jadrové zbrane do stavu pohotovosti!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies