Globsec: Ako vidia európski lídri ďalšie smerovanie EÚ? Vyjadril sa aj minister Korčok

NETKY.SK • 8 Október 2020, 15:48 • 2 min
Globsec: Ako vidia európski lídri ďalšie smerovanie EÚ? Vyjadril sa aj minister Korčok

BRATISLAVA - Svet podľa ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivana Korčoka vníma Európu z dvoch uhlov pohľadu - prostredníctvom kríz, ktorým čelí, a schopnosti napĺňať svoje ambície byť globálnym hráčom. Uviedol to vo štvrtok počas diskusného panelu s viacerými európskymi rezortnými partnermi v rámci konferencie Globsec Bratislava fórum 2020.

slovakia

left justify in out

Ako svet vníma EÚ? 

V období posledného desaťročia svet podľa neho na Európu nazerá prostredníctvom kríz, ktorým čelí. Pripomenul krízu spoločnej meny euro, migráciu i aktivity Ruska. 

 

img

 

"Svet sa pozerá na EÚ cez jej schopnosť riešiť tieto výzvy," povedal. Druhý uhol pohľadu súvisí s tým, ako dokáže Európa napĺňať svoje ambície byť globálnym hráčom a s jej schopnosťou dosiahnuť určitý poriadok a stabilitu v jej susedstve. V tejto oblasti by EÚ mala robiť viac, pričom poukázal na Ukrajinu a Bielorusko.

 

Ak EÚ nepodnikne kroky v oblasti spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky, ktorá je podľa Korčoka najmenej rozvinutou oblasťou, nikto "EÚ nebude veriť, že môže byť vierohodným globálnym hráčom".

 

img

 

V súvislosti s výraznejšou úlohou EÚ vo svete poukázal Korčok na jednotu. EÚ by podľa neho mala viesť intenzívnejšie a "niekedy i spornejšie diskusie" o najdôležitejších záležitostiach, aby v súvislosti s nimi nemala len stanoviská, ale aj postupy. Takisto vyzdvihol i asertívnejšie využívanie nástrojov, ktoré má EÚ "v rukách". Európa by mala tiež urobiť viac, aby bola schopnejším a lepším globálnym partnerom pre Spojené štáty.

 

Maas by sa zameral na rozvoj 

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas je zase presvedčený, že "nesmieme robiť priveľa vecí naraz, alebo mať ilúziu, že Európa by mohla byť globálnym lídrom". Zároveň verí, že Európa by mohla robiť viac v oblasti rozvoja slobodného sveta a liberálnej demokracie. "Je to výzva, ktorej v Európe musíme čeliť," konštatoval Maas a poukázal na konkurenciu EÚ, ktorú predstavujú USA, Rusko a Čína. Riešenie výziev vidí len v spoločnom úsilí.

 

img

 

Takisto zdôraznil potrebu posilnenia úlohy EÚ v NATO, či vzťahov s USA a Ruskom. "Rusko potrebujeme na riešenie konfliktov v Sýrií, Líbyi a na Ukrajine," uviedol, pričom za dôležitého partnera pre EÚ označil aj Čínu.

 

Francúzi poukazujú na bilaterálne vzťahy 

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian taktiež poukázal na výzvy a riziká, ktorým Európa čelí a potrebu posilnenia jej pozície vo svete. Hovoril o vzťahoch EÚ so Spojenými štátmi, Ruskom, Čínou i o posilňovaní európskej bezpečnosti a aktívnejšej úlohe EÚ v NATO. Taktiež zdôraznil potrebu posilnenia suverenity Európy, solidarity i spoločného úsilia.

 

img

 

Podľa Grécka ešte nie je EÚ pripravená 

Podľa gréckeho ministra zahraničných vecí Nikosa Dendiasa EÚ v súvislosti s migráciou chýba spoločný postup. Ten však podľa neho absentuje i v otázkach Ruska, Turecka, Sahelu či na Blízkom východe. na tieto výzvy nie je pripravená a riešenie nemožno ani tak skoro očakávať.

 

Globsec v Bratislave 

Za prísnych hygienických opatrení sa v Bratislave koná už druhý deň konferencia Globsec Bratislava fórum 2020 s hlavným motívom "uzdravme svet spoločne". V dôsledku súčasnej pandémie sa uskutočňuje v tzv. hybridnom režime, pričom väčšina účastníkov sa na diskusiách zúčastňuje len virtuálne.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona