Koľko stojí ľudské telo? Nelegálny trh s čiernymi organámi využíva núdzu a chudobu, následky si obete nesú celý život

NETKY.SK • 22 Január 2024, 07:50 • 2 min
Koľko stojí ľudské telo? Nelegálny trh s čiernymi organámi využíva núdzu a chudobu, následky si obete nesú celý život

Čierny trh s ľudskými organámi je nezákonná sieť, ktorá zabezpečuje prenos orgánov od darcov k príjemcom za účelom zisku. Zistíme ako funguje čierny trh, koľko na tomto trhu orgány stoja, ako si dávať pozor a chrániť sa pred ním a aké sú reálne prípady tohto zločinu.

slovakia

left justify in out

Ľudské orgány sú neoceniteľným darom života, ktorý môže zachrániť mnohých pacientov trpiacich zlyhaním orgánov. Bohužiaľ, dopyt po orgánoch prevyšuje ponuku, čo vedie k vzniku nelegálneho obchodu s ľudskými organámi.

Tento článok sa zameriava na to, ako funguje čierny trh s ľudskými organámi, koľko na tomto trhu stoja, ako si dávať pozor a chrániť sa pred ním a aké sú reálne prípady tohto zločinu.

Ako funguje čierny trh s ľudskými organámi?

Čierny trh s ľudskými organámi je nezákonná sieť, ktorá zabezpečuje prenos orgánov od darcov k príjemcom za účelom zisku. Táto sieť zahŕňa rôznych aktérov, ako sú sprostredkovatelia, lekári, zdravotnícki pracovníci, organizácie, kliniky, nemocnice, zločinecké skupiny, pašeráci, korumpovaní úradníci a dokonca aj teroristické organizácie.

 Čierny trh s ľudskými organámi sa vyskytuje vo viacerých krajinách sveta, najmä v tých, kde je nízka životná úroveň, vysoká chudoba, slabá legislatíva, nízka transparentnosť, nestabilita, konflikty, migrácia, diskriminácia a nedostatok informovaného súhlasu.

Čierny trh s ľudskými organámi funguje na princípe ponuky a dopytu. Na jednej strane sú príjemcovia, ktorí sú ochotní zaplatiť vysoké sumy za orgány, ktoré potrebujú na prežitie alebo zlepšenie kvality života.

Títo príjemcovia môžu byť z bohatších krajín, kde je dlhá čakacia doba na legálnu transplantáciu, alebo z chudobnejších krajín, kde je nedostatok orgánov alebo zdravotnej starostlivosti.

Na druhej strane sú darcovia, ktorí sú ochotní predať svoje orgány za peniaze, ktoré im môžu pomôcť vyriešiť svoje finančné, sociálne alebo rodinné problémy. Títo darcovia môžu byť z chudobnejších krajín, kde je vysoká nezamestnanosť, zadlženosť, hlad, násilie, korupcia alebo nedostatok vzdelania. Niektorí darcovia sú však aj obeťami núteného, podvodného alebo násilného odobratia orgánov, ktoré sa deje bez ich vedomia, súhlasu alebo kompenzácie.

Ide o biznis

Sprostredkovatelia sú tí, ktorí spájajú príjemcov a darcov orgánov a zabezpečujú celý proces transplantácie. Títo sprostredkovatelia môžu byť zdravotnícki pracovníci, agenti, súkromné spoločnosti, neziskové organizácie, zločinecké skupiny alebo dokonca rodinní príslušníci alebo priatelia príjemcov alebo darcov.

Sprostredkovatelia zvyčajne vyhľadávajú potenciálnych príjemcov a darcov prostredníctvom internetu, sociálnych médií, inzerátov, letákov, telefonátov, osobných kontaktov alebo sietí . Sprostredkovatelia potom organizujú cestu, ubytovanie, testovanie, operáciu, liečbu a platbu pre príjemcov a darcov.

Sprostredkovatelia tiež spolupracujú s lekármi, zdravotníckymi pracovníkmi, klinikami, nemocnicami, laboratóriami, bankami, úradmi a inými zainteresovanými stranami, ktoré im pomáhajú pri realizácii transplantácie . Sprostredkovatelia zarábajú na rozdieloch medzi tým, koľko zaplatia darcovi a koľko účtujú príjemcovi za orgán.

Životohrozujúce riziká

Nelegálna transplantácia je závažný zločin, ktorý ohrozuje životy a zdravie príjemcov aj darcov orgánov.

Nelegálna transplantácia je nebezpečná, pretože sa vykonáva bez dodržiavania zdravotných a hygienických štandardov, bez zabezpečenia kompatibility orgánov, bez dostatočnej liečby a starostlivosti po operácii a bez monitorovania možných komplikácií.

Časté sú infekcie, zápaly, zlyhanie alebo odmietnutie orgánu, krvácanie, trombóza, embólia, šok, sepsa alebo až smrť . Tieto komplikácie môžu byť spôsobené nečistými nástrojmi, nekvalitnými orgánmi, nevhodnými liekmi, nedostatkom imunosupresív, neodborným zákrokom alebo nedbalosťou lekárov a zdravotníckych pracovníkov.

Endokrinné a metabolické komplikácie, ako sú abnormality štítnej žľazy, osteoporóza, metabolický syndróm, cukrovka, obezita sa tiež často objavia udarcov i príjemcov.  Tieto komplikácie môžu byť spôsobené zmenou hormonálnej rovnováhy, zvýšeným stresom, zmenou stravovacích návykov, užívaním imunosupresív alebo iných liekov, ktoré ovplyvňujú metabolizmus a endokrinný systém.

Zničená psychika

Nelegálna transplantácia je neetická, pretože sa vykonáva bez rešpektovania ľudskej dôstojnosti, práv a slobôd, bez informovaného súhlasu, bez zodpovednosti a bez spravodlivosti.

Prichádza depresia, úzkosť či vina. Tieto problémy môžu byť spôsobené pocitom bezmocnosti, bezvýchodiskovosti a bezcennosti.Nelegálna transplantácia je nehumánná, pretože sa vykonáva bez ohľadu na sociálne, kultúrne, náboženské a morálne hodnoty, bez rešpektovania ľudskej solidarity, bez podpory ľudskej spolupráce, bez ochrany ľudskej bezpečnosti a bez dodržiavania ľudských práv. 

Existujú reálne prípady alebo štúdie, ktoré dokazujú, že nelegálna transplantácia orgánov má negatívny vplyv na psychiku príjemcov aj darcov. Napríklad, v roku 2008 bol odhalený medzinárodný obchod s obličkami, ktorý sa týkal pacientov z Izraela a darcov z Moldavska, Turecka, Ruska, Brazílie a ďalších krajín.

Ponuka ľahkých peňazí

Darcovia boli lákaní ponukou peňazí, ale dostali len zlomok sumy, ktorú zaplatili príjemcovia. Mnohí z nich boli podvedení, zmanipulovaní, nútení alebo dokonca unesení a operovaní bez ich súhlasu. Príjemcovia boli tiež vystavení riziku infekcií, komplikácií a právnych problémov. 

Tento prípad vyvolal medzinárodný škandál a vyšetrovanie, ktoré odhalilo rozsiahlu sieť sprostredkovateľov, lekárov, klinik, nemocníc a korumpovaných úradníkov, ktorí sa podieľali na tomto nehumánnom obchode.

V roku 2012 bola publikovaná štúdia, ktorá porovnávala psychické stavy príjemcov a darcov obličiek, ktorí sa podrobili legálnej alebo nelegálnej transplantácii. Štúdia zistila, že príjemcovia, ktorí sa podrobili nelegálnej transplantácii, mali vyššiu mieru depresie, úzkosti, stresu, viny, hanby a strachu, než tí, ktorí sa podrobili legálnej transplantácii.

Tiež mali nižšiu mieru spokojnosti so životom, zdravím, telom a transplantovaným orgánom. Darcovia, ktorí sa podrobili nelegálnej transplantácii, mali tiež vyššiu mieru depresie, úzkosti, stresu, viny, hanby a strachu, než tí, ktorí sa podrobili legálnej transplantácii. Tiež mali nižšiu mieru spokojnosti so životom, zdravím, telom a stratou orgánu. Štúdia tiež ukázala, že nelegálna transplantácia orgánov má negatívny vplyv na sociálne vzťahy, rodinnú situáciu, pracovnú situáciu a finančnú situáciu príjemcov aj darcov3.

Koľko stoja orgány na čiernom trhu?

Ceny orgánov na čiernom trhu sa líšia podľa typu orgánu, kvality orgánu, ponuky a dopytu, miesta, času, rizika, konkurencie a ďalších faktorov . Nie je možné presne určiť, koľko stoja orgány na čiernom trhu, pretože tento trh je nelegálny, neformálny, netransparentný a nekontrolovateľný . Avšak podľa niektorých odhadov, štúdií a správ sa dá povedať, že ceny orgánov na čiernom trhu sa pohybujú približne v takýchto normách.

  • Srdce: 50 000 - 200 000 €
  • Pečeň: 30 000 - 150 000 €
  • Oblička: 10 000 - 100 000 €
  • Pľúca: 20 000 - 80 000 €
  • Pankreas: 15 000 - 60 000 €
  • Slezina: 10 000 - 50 000 €
  • Oči: 500 - 5 000 €
  • Koža: 100 - 1 000 € za štvorcový meter
  • Vlasy: 50 - 500 € za kilogram
  • Krv: 20 - 200 € za liter

Tieto ceny sú len orientačné a nezohľadňujú ďalšie náklady, ako sú cestovné, ubytovacie, zdravotné, právne, bezpečnostné a iné poplatky, ktoré môžu výrazne zvýšiť celkovú sumu, ktorú zaplatí príjemca. Tiež nezohľadňujú rozdiely medzi tým, koľko zaplatí príjemca a koľko dostane darca, ktoré môžu byť veľmi vysoké.

Nelegálna transplantácia orgánov je nebezpečná a neetická. Ak potrebujete transplantáciu orgánu, obráťte sa na svojho lekára a zaregistrujte sa do oficiálneho čakacieho zoznamu. Ak ste ochotní darovať svoje orgány, urobte to len prostredníctvom autorizovaných organizácií a s informovaným súhlasom. Tým pomôžete zachrániť životy a zabrániť zločinu.

Zdroje:

www.psychiatria-casopis.sk/files/psychiatria/1-2005/psy1-2005-cla6.pdf

www.gaudeo.sk/transplantacie-organov/

www.darzivota.sk/transplantacie-a-darcovstvo/darcovstvo-organov/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: InVivo
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies