Sýrsky utečenecký tábor v Jordánsku bude poháňať solárna elektráreň

NETKY.SK • 17 Máj 2017, 18:20 • 2 min
Sýrsky utečenecký tábor v Jordánsku bude poháňať solárna elektráreň

AMMÁN - Tábor sýrskych utečencov v Jordánsku Azrak sa dnes stal prvým takýmto zariadením na svete, ktoré je zásobované čistou elektrickou energiou. Informoval o tom Úrad vysokého komisára pre utečencov (UNHCR).

slovakia

left justify in out

Úrad spustil do prevádzky solárnu elektráreň s výkonom dva megawatty v utečeneckom tábore Azrak v severnej púšti Jordánska, neďaleko sýrskej hranice.

 

Tisíce sýrskych rodín žijúcich v tábore si budú môcť vďaka solárnej energii svietiť v obydliach, nabíjať mobilné telefóny a chladiť potraviny, uviedol UNHCR vo vyhlásení.

 

Približne 20.000 z 36.000 obyvateľov tábora začne solárnu energiu vyrobenú elektrárňou využívať ihneď. Pre zvyšných obyvateľov bude podľa očakávania solárna energia dostupná začiatkom roka 2018, dodal úrad. Od otvorenia tábora pred troma rokmi sa jeho obyvatelia spoliehali pri svietení na prenosné solárne lampy.

 

Elektrina bola prvýkrát v Azraku - najväčšom utečeneckom tábore v Jordánsku - zavedená v roku 2017.

 

Solárna elektráreň v tábore stála 9,6 milióna dolárov. Financovaná bola kampaňou Brighter Lives for Refugees (Jasnejšia budúcnosť pre utečencov), ktorú spustila medzinárodná, pôvodne švédska spoločnosť IKEA vyrábajúca nábytok a doplnky do domácnosti, so sieťou predajní po celom svete.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies