Ceny Radio_Head Awards 2022 získala Para a aj posledný album Mekyho Žbirku

NETKY.SK • 4 Apríl 2023, 17:00 • 2 min
Ceny Radio_Head Awards 2022 získala Para a aj posledný album Mekyho Žbirku

BRATISLAVA - Hudobní experti a poslucháči rozhodli o cenách Radio_Head Awards 2022. Ocenenie Rádia_FM pre slovenskú hudbu v piatok (17. 3.) udelili poslednému albumu Mira Žbirku, ale napríklad aj skupine Para za singel To okolo nás.

slovakia

left justify in out

Radio Head Awards (zľudovelým názvom Rádiohlavy) je slovenská hudobná anketa popularity Rádia FM, ktorá vznikla v roku 2008 ako protipól ankiet Slávik a Aurel. Ceny sa udeľujú pre širokú škálu nominácií, počnúc singlom roka, cez debut a objav roka až po cenu za prínos hudby.

 

Hlavné ocenenie Rádia_FM pre slovenskú hudbu udelili poslednému albumu Mira Žbirku. Poprocková skupina Para dostala cenu za singel To okolo nás. „Ocenenie si odniesli aj Modré hory za nahrávku Čudne slávni, Objavom roka sú Berlin Manson a Debut roka nahrala mladá producentka IAmNt. Ďalší z mladých talentov, projekt Dis Is Markéta, si odniesol aj Ocenenie Nadácie Advance Investments, ktorá svoju cenu udeľovala už po desiatykrát,“ uviedla intendantka Rádia_FM Janka Imrichová.

 

img

rôzne kategórie ,,Rádiohláv"

 

Imrichová ďalej dodáva, že „Prekvapením bola kategória Jazzová hudba, kde zvíťazila nie jedna, ale hneď dve nahrávky, od projektu Nikitin, Šrámek, Altar Ensemble a Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band.“ V rámci Radio_Head Awards 2022 sa tradične udeľujú ceny aj podľa rôznych žánrov. Pri týchto žánrových kategóriách bodovali producent Blame Your Genes, Besna, Hmlisto & Peter Linhart, Júlia Kozáková či experimentátor Daniel Kordík.

 

img

galavečer oceňovania

 

Na piatkovom galavečeri si Nvmeri a Pino z Pudingu pani Elvisovej uctili cover verziou nového držiteľa Ocenenia za prínos do hudby Laca Lučeniča. Prvýkrát v 15-ročnej histórii Radio_Head Awards udelili aj Mimoriadne ocenenie. To si odniesol ,,neslávne" známy bratislavský projekt Slovenská Tepláreň, ktorý sa spája s teroristickým činom, pričom boli zavraždení dvaja chalani z LGBTI komunity. Silný moment vyvrcholil vystúpením Purist a ich hostí, ktorí naživo zahrali skladbu, ktorú vydali ako reakciu po spomínanej vražde na Zámockej ulici v Bratislave.

 

Nadšenci hudobnej kategórie Hip-hop/rap/R'n'B zostali tento rok sklamaní. Napriek tomu, že sa v nej umiestňovali čoraz relevantnejšie mená ako Gleb či Pil C, tento rok organizátori túto kategóriu skrátka úplne odignorovali a po 12 rokoch úplne zrušili. Jediný hiphopový element, ktorý sa dostal medzi víťazov RHA 2022, bola skupina Modré hory v kategórii Album roka/Novinárske ocenenie 2022. Koordinátorka hudobných cien Nika Svorenčíková ešte vo februári tohto roka pre Hudba.sk odôvodnila zrušenie žánrovej kategórie Hip-hop/rap/R'n'B nasledujúco: „Bolo to dlhé, ťažké rozhodovanie, ale sme presvedčení, že správne. Ten hip-hop, ktorý podľa nás stojí za to, má naozaj veľký priestor v dennom vysielaní, a teda aj v hlavných kategóriách. Bolo to zbytočné objavovanie Kontrafaktu a Separa a tých, ktorí už takéto objavovanie v rámci menšinových žánrov nepotrebovali.“

 

vystúpenie kapely Modré Hory na Radio_Head Awards 2022



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies