O existencii ĽS NS rozhodnú 29. apríla

NETKY.SK • 9 Apríl 2019, 19:04 • 2 min
O existencii ĽS NS rozhodnú 29. apríla

BRATISLAVA - O ďalšom pôsobení politickej strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko Najvyšší súd SR dnes nerozhodol.

slovakia

left justify in out

Päťčlenný senát správneho kolégia odročil pojednávanie na 29. apríla, vtedy vynesie aj rozhodnutie. Na dnešnom pojednávaní predniesol zástupca Generálnej prokuratúry SR žalobu na rozpustenie strany, pričom následne na to reagovali traja právni zástupcovia ĽS NS.

 

Zástupca prokuratúry zdôraznil, že demokracia má právo brániť sa proti zámeru o snahy nahradiť ju iným systémom, ktorý nerešpektuje základné práva a slobody.

 

"V demokratickej spoločnosti možno meniť základné práva a slobody, len ak je zmena v súlade s demokratickými princípmi," uviedol.

 

img

 

ĽS NS podaná obžaloba vyčíta napríklad prístup k niektorým skupinám občanov, predovšetkým Rómom, ambíciu zriadiť domobranu alebo označovanie NATO, ktorého je SR členom, za zločineckú organizáciu. 

 

Podľa stanoviska GP SR je tiež strana názorovou a ideologickou pokračovateľkou Slovenskej pospolitosti - Národnej strany, ktorú NS SR rozpustil v roku 2006.

Právni zástupcovia strany prokuratúrou prednesené argumenty odmietli. Ak členom Slovenskej pospolitosti mohli byť napríklad len slovenskí občania slovenskej alebo slovanskej národnosti, členom ĽS NS môže byť podľa advokáta Radovana Hrádeka každý občan, čo súhlasí so stanovami.

 

img

 

Odmietol tiež zameranie strany voči Rómom, pričom podľa neho strana posudzuje každú osobu individuálne na základe jej správania.

 

Pokiaľ ide o domobranu, tá podľa neho funguje aj v iných štátoch, napríklad vo Švajčiarsku, nemá pri tom napríklad nahradiť políciu, ale spolupracovať s ňou. Hrádek tiež odmietol, že by strana mala v úmysle odstrániť demokratické zriadenie.

 

"Žalovaný chce, aby v praxi fungovala skutočná demokracia oproti dnešnej pseudodemokracii," vyhlásil.

Pred súdom vystúpil aj Marian Kotleba ako štatutár strany. Prokuratúra podľa neho v žalobe dostatočne neuviedla, prečo by mal byť strana ohrozením pre demokraciu alebo ústavu. "Ohrozením demokracie by bolo zrušenie parlamentnej strany," vyhlásil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies