Rusko nevytvorilo pri hranici úderné skupiny, preto nemožno hovoriť o totálnom útoku

NETKY.SK • 21 Február 2022, 08:07 • 2 min
Rusko nevytvorilo pri hranici úderné skupiny, preto nemožno hovoriť o totálnom útoku

KYJEV - Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov uviedol v nedeľu, že Rusko nesformovalo v blízkosti Ukrajiny úderné vojenské skupiny, preto nemožno hovoriť o totálnom útoku v najbližších dňoch. Veliteľské stredisko ukrajinskej Operácie spoločných síl tvrdí, že separatisti strieľali na vlastné územie.

slovakia

left justify in out

„Do dnešného dňa, tejto hodiny, nebola zo strany Ruskej federácie vytvorená úderná skupina na žiadnom mieste, kde obkľúčili Ukrajinu. Preto hovoriť, že útok bude zajtra, pozajtra, je podľa mňa nevhodné. To ale neznamená, že riziko je nízke, že neexistuje žiadna hrozba," povedal Reznikov vo vysielaní televízie.

 

img

 

Minister podľa Ukrinformu doplnil, že Kyjev posudzuje všetky riziká a hrozby, pričom ukrajinské ozbrojené sily sú spolu s celým ukrajinským ľudom pripravené klásť odpor.

 

Rusko podľa amerických predstaviteľov zhromaždilo neďaleko hraníc Ukrajiny asi 150 000 vojakov, popiera však obvinenia z plánovania vpádu do susednej krajiny.

 

Situácia sa v posledných dňoch zhoršila najmä na frontovej línii v Donbase na východe Ukrajiny, kde došlo k eskalácii bojov a ozbrojených incidentov, z ktorej sa navzájom obviňujú ukrajinské vládne sily a proruskí separatisti. Samozvané separatistické republiky vyhlásili všeobecnú mobilizáciu s tvrdením, že ukrajinský prezident pripravuje útok na nimi ovládané územia. Kyjev takýto úmysel popiera a tvrdí, že ide len o zámienku pre hroziacu ruskú inváziu na Ukrajinu.

 

Separatisti údajne strieľali na vlastné územie

 

Veliteľské stredisko ukrajinskej Operácie spoločných síl (OOS) v nedeľu oznámilo, že separatisti na východe krajiny spustili streľbu z ťažkých zbraní namierenú na ich vlastné územie v snahe "falošne obviniť" ukrajinské sily a "ďalej eskalovať situáciu". Informovala o tom spravodajská stanica CNN.

 

Podľa oznámenia sa paľba začala o 21.00 h miestneho času a zahŕňala streľbu z dediny Lobačeve smerom na mesto Luhansk. Obe tieto lokality sa nachádzajú na území samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR).

 

img

 

Veliteľstvo OOS dodalo, že "ukrajinskí obrancovia sa zdržiavajú akýchkoľvek útočných aktivít, ktoré by mohli vyvolať násilnú reakciu", no "okupačné sily pokračujú v ničení civilnej infraštruktúry na dočasne okupovaných územiach a sporadicky ostreľujú civilné osídlenia".

 

Samotná LĽR naopak tvrdila, že ukrajinské sily podnikali "delostreleckú paľbu na územie LĽR po celej kontaktnej línii" a "pravdepodobne sa pripravovali na útok". Na frontovej línii v Donbase na východe Ukrajiny došlo v posledných dňoch k eskalácii bojov a ozbrojených incidentov, z ktorej sa navzájom obviňujú ukrajinské vládne sily a proruskí separatisti.

 

img

 

Samozvané separatistické republiky vyhlásili cez víkend všeobecnú mobilizáciu s tvrdením, že Kyjev pripravuje útok na nimi ovládané územia. Ukrajinská vláda takýto úmysel popiera a tvrdí, že ide len o zámienku pre hroziacu ruskú inváziu na Ukrajinu.

 

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v sobotu odsúdila "šírenie dezinformácií o bezprostrednom vojenskom zásahu ukrajinských vládnych síl", píše CNN.

Generálna tajomníčka OBSE Helga Schmidová v nedeľu večer uviedla, že osobitná monitorovacia misia OBSE na Ukrajine hlásila "zvýšené používanie ťažkých zbraní v Donbase", aké sú zakázané na základe Minských dohôd zameraných na ukončenie tohto konfliktu. Výsledkom "rýchlo pribúdajúce správy o škodách a obetiach", dodala Schmidová na Twitteri so zdôraznením, že ohrozovanie životov civilistov je neprijateľné. Vyzvala tiež strany konfliktu, aby stiahli ťažké zbrane z bezpečnostnej zóny, dodržiavali prímerie a chránili civilistov.

 

Prečítajte si: Putin a Biden sa „v zásade“ dohodli na summite o Ukrajine

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies