Summit o jadrovej energii v Bruseli: Premiér Fico naznačil plány na výstavbu nového jadrového zdroja energie

NETKY.SK • 22 Marec 2024, 06:45 • 2 min
Summit o jadrovej energii v Bruseli: Premiér Fico naznačil plány na výstavbu nového jadrového zdroja energie

V štvrtok (21. marca) dopoludnia na Summite o jadrovej energii v Bruseli predseda vlády Slovenskej republiky, Robert Fico, oznámil, že Slovensko má v pláne vybudovať novú jadrovú elektráreň s kapacitou 1200 megawattov. Túto informáciu zverejnil spravodajca TASR priamo z Bruselu.

slovakia

left justify in out

Jadrový summit, zorganizovaný Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu (MAAE) a Belgickým kráľovstvom, privítal účasť najmenej 20 národných lídrov, 37 politických delegácií a zástupcov jadrovej energetiky. Jeho hlavným zámerom bolo posilnenie politického tlaku na rozvoj atómovej energie v Európe, s finančnou podporou zo strany EÚ, a zdôraznenie kľúčovej úlohy jadrovej energie pri prechode od fosílnych palív.

"Verím, že tento summit je dôkazom toho, že EÚ a jej orgány sú schopné meniť svoje postoje a to nielen v oblasti jadrovej energetiky," povedal premiér.

Vo svojom prejave na summite premiér Fico zdôraznil význam jadrovej energetiky na Slovensku a vyjadril presvedčenie, že Slovensko môže byť v tejto oblasti porovnateľné s Francúzskom, čím naznačil významnú úlohu, ktorú jadrová energetika hrá vo vývoji krajiny.

Predseda vlády na summit upozornil, že Slovensko má zámer postaviť novú jadrovú elektráreň s výkonom 1200 megawattov a plánuje na tento účel pozvať odborníkov z celého sveta. Zároveň zdôraznil, že Slovensko má bohaté skúsenosti s výstavbou nových jadrových elektrární a aj s odstavovaním starších typov reaktorov.

Delegácie z krajín ako Čína, India a USA zdôraznili význam jadrovej energie ako nenahraditeľného zdroja pre zabezpečenie dostatku energie pre bežné spotrebné potreby aj pre priemysel.

Jednou z diskutovaných tém bola aj otázka financovania nových typov jadrových elektrární a možného predĺženia životnosti existujúcich reaktorov. Francúzsko sa snaží väčšou mierou zapojiť do financovania týchto projektov inštitúcie ako Svetová banka, Európska banka pre obnovu a rozvoj, a ich ekvivalenty v Ázii či Amerike.

Predsedníčka Európskej komisie, Ursula von der Leyenová, zdôraznila dôležitosť vyslania silného politického signálu pre podporu jadrovej technológie v rámci EÚ. V kontexte naliehavosti klimatických zmien vysvetlila, že krajiny musia zvážiť možnosť využitia jadrovej energie ako alternatívy k ľahko dostupným zdrojom elektriny s nízkymi emisiami.

"Rozšírenie prevádzky dnešnej jadrovej flotily je jedným z najlacnejších spôsobov zabezpečenia čistej energie vo veľkom rozsahu," vysvetlila. Zároveň sa vyslovila za inovácie v oblasti jadrových technológií, čo má podľa jej slov podobu malých modulárnych reaktorov (SMR).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: TASR, Topky, Foto: Správy RTVS
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies