Španielsko je prvou krajinou Európy, ktorá dáva ženám platené menštruačné voľno

NETKY.SK • 2 Jún 2023, 10:30 • 2 min
Španielsko je prvou krajinou Európy, ktorá dáva ženám platené menštruačné voľno

MADRID - V Španielsku vstúpil vo štvrtok do platnosti zákon o sexuálnom a reprodukčnom zdraví, ktorý zahŕňa aj právo žien vziať si v práci platené voľno v čase, keď majú bolestivú menštruáciu.

slovakia

left justify in out

Návrh zákona z dielne ľavicovej vlády, respektíve španielskeho ministerstva pre rodovú rovnosť, schválil parlament 16. februára. Šéfka rezortu Irene Monterová vtedy uviedla, že z pohľadu pokroku v oblasti feminizmu je tento deň "historickým". K zákonu následne prijali viacero pozmeňujúcich návrhov, ktorými sa legislatívne uľahčil prístup k interrupciám aj zmene pohlavia transrodových osôb.

 

Menštruačné pracovné voľno nie je vo svete bežné. Samotné Španielsko sa teraz stalo vôbec prvou európskou krajinou, ktorá ho ženám poskytuje. O zavedení takéhoto voľna sa uvažovalo ešte v roku 2016 aj v Taliansku, návrh sa tam však napokon presadiť nepodarilo. Celkovo poskytuje takéto voľno ženám len hŕstka krajín, prevažne ázijských, a to často s určitými obmedzeniami. Na Taiwane si napríklad môžu takto ženy zobrať tri dni voľna za rok, pričom však za ne dostávajú len polovicu svojej bežnej mzdy. V Južnej Kórei musia zamestnávatelia poskytnúť svojim zamestnankyniam jeden deň takéhoto voľna v mesiaci, ak o to požiadajú. Predmetný zákon tam však neupravuje, kto mzdu takejto zamestnankyni platí, približuje DPA.

 

Rovnako ako pri inom type plateného voľna zo zdravotných dôvodov musí ženám v Španielsku dočasnú práceneschopnosť odobriť lekár. Dĺžka takéhoto voľna je v podstate neobmedzená, pričom závisí od toho, aké silné sú menštruačné bolesti aj ako dlho pretrvávajú. Tzv. nemocenské bude za tieto dni hradiť ženám štát, respektíve systém sociálneho zabezpečenia, a nie ich zamestnávateľ. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona