Sudán sužujú ničivé záplavy. Hlásia desiatky mŕtvych i tisíce zničených domov!

NETKY.SK • 14 September 2021, 09:55 • 2 min
Sudán sužujú ničivé záplavy. Hlásia desiatky mŕtvych i tisíce zničených domov!

CHARTÚM - Tisíce obyvateľov museli opustiť svoje domovy. Obdobie silných dažďov v krajine obvykle trvá od júna do októbra.

slovakia

left justify in out

V Sudáne zahynulo v dôsledku záplav vyvolaných silnými dažďami už viac ako 80 ľudí. S odvolaním sa na vyjadrenie tamojších úradov o tom informovala agentúra AFP.

 

 

"Od začiatku obdobia dažďov zomrelo v 11 sudánskych štátoch 84 ľudí a ďalších 67 utrpelo zranenia," uviedol hovorca miestneho úradu civilnej obrany. Dodal, že ľudia zomreli v dôsledku utopenia, zranení spôsobených elektrickým prúdom alebo po zrútení domov. Voda v celej krajine zničila približne 8 408 domov a poškodila ďalších vyše 27 200.

 

Prečítajte si tiež: Ničivá búrka Ida zabila na severozápade USA najmenej 45 ľudí

 

Obdobie silných dažďov v Sudáne obvykle trvá od júna do októbra. Každoročné záplavy ničia v tejto africkej krajine infraštruktúru, obydlia aj úrodu. Organizácia Spojených národov (OSN) odhaduje, že silné záplavy ovplyvnili v krajine od júla životy už prinajmenšom 102 000 ľudí. Voda zaplavila na juhu Sudánu takmer 50 dedín. V dôsledku toho došlo k vnútornému vysídleniu približne 65 000 ľudí, vrátane utečencov zo susedného Južného Sudánu, ktorých tábor sa ocitol pod vodou, uviedla OSN vo svojej minulotýždňovej správe.

 

Vlaňajšie záplavy v Sudáne zničili alebo poškodili vyše 110 000 domov a ovplyvnili tak životy prinajmenšom 650 000 ľudí. Sudánske úrady zároveň podnietili k tomu, aby v krajine vyhlásili trojmesačný výnimočný stav, pripomína AFP.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies