TIP NA KNIHU Dvaja priatelia a jedna neuveriteľná dohoda. Pastor vymení kostol za krčmu a krčmár sa zasa presťahuje do cirkvi. Ako to môže dopadnúť?

NETKY.SK • 18 November 2022, 12:00 • 2 min
TIP NA KNIHU Dvaja priatelia a jedna neuveriteľná dohoda. Pastor vymení kostol za krčmu a krčmár sa zasa presťahuje do cirkvi. Ako to môže dopadnúť?

Bolo by celkom veselé, keby sme si tak smeli odskočiť zo svojho života do života niekoho iného, vymenili by sme si povolania, vyskúšali by sme si cudzie problémy a spoznali neznámych ľudí alebo by sme sa viac spriatelili s tými, čo doteraz boli len známi.

slovakia

left justify in out

Pravdepodobne by to bola obohacujúca skúsenosť, lebo by sme si uvedomili, čo všetko máme a že nie sme jediní, komu sa občas dýcha ťažko. Pochopili by sme, že nikto, či už robí to alebo ono, nemá dokonalý svet, lebo ten je iba jeden a nanešťastie pre nás, je nedokonalý.

 

Keďže je ale nereálne môcť si to overiť naozaj, aspoň si o tom prečítajme v knihe od Debbie Macomber s názvom Duch Vianoc, ktorá je síce krátka čo sa týka počtu strán, ale obsahovo veľmi bohatá.

 

img

 

Babička

 

Na začiatku je istá stará mama, s vnúčatami, nezbednými a zvedavými, ktorých sa nedá uchlácholiť len tak. A ona je žena síce stará, ale dobrá a trochu aj prefíkaná, nuž zvolí iný spôsob, aby ich nemusela naháňať po celom dome, zaujme tým, že vyrozpráva príbeh. Vraj je to najlepší príbeh, aký pozná a ony, deti predtým také urečnené, odrazu stíchnu a počúvajú. Počúvajú o dvoch mužoch, o Vianociach a...

 

img

 

Dvaja muži

 

Sú to dvaja muži, na pohľad rozdielni. Peter je pastor, a jeho osobnosť tomu i zodpovedá, je pokojný a pokorný, trpezlivý a mierumilovný. Neodsudzuje, robí, čo vie, aby pomáhal a má toho vyše hlavy. Pravda, jeho priateľ Hank, najlepší, akého má, mu neverí, že jeho povolanie je únavné, myslí si, že je to len vysedávanie v kostole a raz za týždeň prihovorenie sa k veriacim. To on, on má toho až po krk, jeho miestom zamestnania je krčma a tam sa treba starať o toľko vecí, o toľko zákazníkov. V noci aj cez deň, neúnavne sa tam drie.

 

Výmena

 

Ako asi tušíte, títo dvaja milí priatelia sa dohodnú, že si svoje pozície vymenia, že ten, kto bol v krčme, bude na niekoľko dní k dispozícii cirkvi a ten, čo dal kostolu srdce, sa pokúsi spriateliť sa s krčmou. Nevybrali si na takúto dohodu práve najlepšie obdobie, lebo sa blížia Vianoce, čo znamená, že sa ani jeden z nich nezastaví. Ale obaja súhlasia, lebo sú presvedčení, že keď si ten druhý vyskúša, aké je to byť v jeho koži, ihneď zuteká s ospravedlnením na perách.

 

Zábavná

 

Duch Vianoc je zábavná kniha, v ktorej sa občas stane, že utečie mulica a prechádza sa v noci po ulici, (nie, to nie je metafora), alebo sa kdesi objavia nahnevaní motorkári, ktorí budú pastora upodozrievať, že je v skutočnosti drogový díler.

Príbeh má veľmi pekné posolstvo, síce ošúchané vo viacerých podobách už aspoň tisíc ráz, ale aj tak je stále potrebné si ho pripomínať. Škoda len, že strán je tak málo, knihe by iste prospeli, lebo takto niektoré scény nedostávajú takú pozornosť, akú si zaslúžia. V každom prípade je to rozprávka pre dospelých, krásna a nevinná, biela ako ten sneh, ktorý snáď na Vianoce príde. A ak by aj nenasnežilo, nič to, možno Debbie Macomber svojím talentom vynahradí aj chýbajúce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies