Poľsko dostane od NATO 260 miliónov dolárov na stavbu armádneho skladu USA

NETKY.SK • 26 Marec 2019, 06:58 • 2 min
Poľsko dostane od NATO 260 miliónov dolárov na stavbu armádneho skladu USA

BRUSEL - Severoatlantická aliancia v pondelok oznámila investíciu 260 miliónov dolárov do výstavby objektu, ktorý bude vybudovaný v Poľsku a poslúži ako sklad vojenského vybavenia jednej brigády americkej armády.

slovakia

left justify in out

Sklad vznikne v areáli základne poľského letectva v blízkosti mesta Powidz ležiacom vo Veľkopoľskom vojvodstve a vzdialenom asi 200 kilometrov západne od Varšavy. Práce na výstavbe by sa mali začať v lete tohto roku a trvať asi dva roky.

 

Ako v rozhovore pre denník The Wall Street Journal uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, tento nový objekt — najväčšia investícia do infraštruktúry NATO za 30 rokov — je dôkazom spolupráce medzi Alianciou a Spojenými štátmi.

 

img

 

USA a NATO po anexii Krymu Ruskom v roku 2014 posilnili svoju vojenskú prítomnosť v Poľsku a v pobaltských krajinách. Severoatlantická aliancia zároveň podniká kroky na zvýšenie rýchlosti presunu svojich jednotiek a vybavenia v rámci Európy pre prípad, že by došlo k vojenskému útoku.

 

Poľská vláda v poslednom období posilnila svoje vojenské väzby s USA. Vo februári sa dohodla na kúpe amerických mobilných raketometov v hodnote 414 miliónov dolárov (zhruba 366 miliónov eur) a vlani podpísala zmluvu na nákup amerického protiraketového systému Patriot za 4,75 miliardy dolárov (približne 4,2 miliardy eur).

 

img

 

Varšava tiež požaduje, aby USA zriadili v Poľsku stálu vojenskú základňu. V Poľsku je v rámci rotácie jednotiek NATO umiestnených takmer 5000 amerických vojakov.

 

3 20 pel hy

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies