AKTUALIZOVANÉ: Minister pôdohospodárstva Mičovský končí v čele rezortu

NETKY.SK • 25 Máj 2021, 09:30 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Minister pôdohospodárstva Mičovský končí v čele rezortu

BRATISLAVA - Minister pôdohospodárstva SR Ján Mičovský (OĽaNO) sa rozhodol podať demisiu.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 25. mája 12:51

 

 

Ako informovala televízia TA3, šéf rezortu pôdohospodárstva Ján Mičovský sa rozhodol vzdať sa svojej funkcie ministra. V pondelok (31. mája) podá svoju demisiu do rúk prezidentky Zuzany Čaputovej. Uviedol to na dnešnej tlačovej besede. 

 

Mičovský skočil Matovičovi na lep

Dôvody svojho konania vysvetlil okolnosťami okolo menovania bývalej šéfky Slovenského pozemkového fondu Gabriely Bartošovej, ktorá sa aktuálne nachádza za mrežami pre obvinenia z korupcie.

 

"Ja som ako lesník nikdy nechcel vstúpiť do politiky, no uveril som nejakému Igorovi Matovičovi a jeho protikorupčnému hnutiu. Po objasnení so situáciou na SPF som sa mohol spreneveriť svojim protikorupčným princípom, a tváriť sa, že mňa sa to netýka, ale nie. Podávam demisiu. Potrebujem ešte dotiahnuť na rezorte jedno rokovanie, potom odstúpim," povedal Mičovský s tým, že o jeho rozhodnutí podať demisiu sa s nikým nerozprával a je nemenné .

"Bola by hanba byť súčasťou protikorupčného hnutia a zároveň uhnúť v takejto situácii," povedal Mičovský.

 

Bartošovúmu odporučili kolegovia z OĽaNO

Gabriela Bartošová je podľa Mičovského už bývala generálna riaditeľka SPF. Na agrorezort totiž zaslala svoju oficiálnu rezignáciu. Vláda ju ale bude musieť ešte oficiálne prijať.

 

Bartošovú na post šéfky SPF odporučili Mičovskému ľudia z OĽaNO. "Prezentovali mi ju ako protikorupčnú bojovníčku, ktorá tam už bola a odišla práve pre boj proti korupcii. Ja som mal po nástupe do funkcie veľa povinností, a tak som dal na rady kolegov. Keď som však išiel Bartošovú vymenovať, narazil som na problém jej dávneho vzťahu s mafiánom Milošom Kaštanom. O tomto vzťahu som sa rozprával aj s ňou, tvrdila mi, že bola mladá a nerozvážna a vzťahy dávno ukončila. Toto tvrdenie som prijal a začiatkom marca ju vymenoval. Teda iba pár dní po mojom vymenovaní," pokračoval Mičovský.

Končiaci agrominister ďalej prízvukoval, že nie je priateľ s matkou šéfky SPF Bartošovou, ako sa objavilo v médiách. Tie práve tento dôvod označili ako možný, že Bartošová bola vymenovaná do funkcie.

 

"Nepoznám ju, je to lož. Bartošová sa ukázala ako veľmi dobrá a talentovaná odborníčka. Výrazne sa ukázala vo vzťahu k pozemkom, najmä pod diaľnicami. Pomohla aj personálnej rekonštrukcii fondu. Podrobnosti jej údajného korupčného správania mi nie sú známe. No pre zachovanie svojej sebaúcty odstúpim," dodal Mičovský.

 

Prečítajte si tiež: Pre korupciu na pozemkovom fonde obvinili sedem osôb, Kvietika súd prepustil

 

Podľa Mičovského by sa novým agroministrom mohol stať jeho stranícky kolega z OĽaNO Martin Fecko, ktorý je v súčasnosti štátnym tajomníkom rezortu pôdohospodárstva.

 

„Ja si Martina nesmierne vážim. Možno to bude práve on, kto tu bude o chvíľu stáť namiesto mňa. Bude to dobrá voľba. Nechcem však predbiehať, rozhodnúť o tom musia iní," povedal Mičovský.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies