Cena elektriny pre Slovensko stúpla na astronomickú hranicu

NETKY.SK • 16 August 2022, 12:35 • 2 min
Cena elektriny pre Slovensko stúpla na astronomickú hranicu

BRATISLAVA - ÚRSO zalarmovalo verejnosť i vládu ešte na začiatku mesiaca s tým, že cena elektriny pre Slovensko s dodaním v budúcom roku už prekročila psychologickú hranicu 400 eur, a to sumou 416 eur za megawatthodinu (MWh).

slovakia

left justify in out

Teraz je to ešte horšie, v pondelok sa na pražskej burze PXE elektrina pre Slovensko s dodávkou v budúcom roku predávala za 504 eur za megawatthodinu (MWh). Rozdiel počas dvoch týždňov je takmer stoeurový. Ako sme vás včera informovali, ÚRSO nie je jediné, kto vyzýva vládu Eduarda Hegera, aby zasiahol. Okrem iného nám hrozí zastavenie a zrušenie pekárenských prevádzok. 

 

Viac sa môžete dočítať tu: Chlieb ani rožky už možno čoskoro na pultoch nebudú

 

img

 

Na pražskej burze zaznamenali podobnú cenu, ako má Slovensko, aj s dodávkou pre Maďarsko či Rumunsko, pre Česko sa cena pohybuje na úrovni Nemecka. Cena referenčného kontraktu na elektrinu v Nemecku s dodávkou v budúcom roku na európskej energetickej burze EEX vzrástla v pondelok až o 3,2 % na 475 eur za MWh, stále je to však menej ako pre Slovensko. 

 

Príčinou zdražovania elektriny sú obavy, či sa v Európe počas budúcej zimy vyrobí dostatok elektriny, keďže krajiny v regióne zápasia s nedostatkom dodávok plynu spôsobených ruskou inváziou na Ukrajine.

 

img

 

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) začal ešte minulý mesiac dvíhať varovný prst a upozorňovať vládu na omeškanie plnenia Memoranda o porozumení so spoločnosťou Slovenské elektrárne, a. s. Podľa ÚRSO „bez riadneho prijatia mimoriadnych opatrení v tejto oblasti pritom hrozí pre jednu bežnú domácnosť nárast ročných nákladov na energie až o 1 782 eur." (Suma bola pritom vypočítaná ešte pri cene 416 MWh) 

 

Na túto výzvu ÚRSO doteraz nezareagoval ani minister hospodárstva Richard Sulík, ani nik z členov vlády. Premiér Eduard Heger sa taktiež k tejto mimoriadne závažnej veci nevyjadril. 

 

Prečítajte si aj: Čaká nás cez zimu osemnásť stupňov v obývačke?

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona