Peking chce chrániť tých, ktorí informujú o zdravotných rizikách

NETKY.SK • 28 September 2020, 15:30 • 2 min
Peking chce chrániť tých, ktorí informujú o zdravotných rizikách

Čínske hlavné mesto chce chrániť tých svojich občanov, ktorí zverejnia utajené informácie, ktoré predstavujú hrozbu pre verejné zdravie.

slovakia

left justify in out

Ide o reakciu na kritiku, že zakročila proti zdravotnému personálu, ktorý ešte na začiatku koronavírusovej pandémie informoval o závažných následkoch situácie. Peking chce dbať o bezpečnosť a dodržanie ľudských práv whistleblowerov. Dodali, že im za ich činy bude poskytnutá aj určitá odmena.

 

V krajných prípadoch, ktoré však bližšie nešpecifikovali, by mohli pracovníci narušiť štandardný postup a nahlásiť zdravotné riziká priamo na miestnej samospráve. Ak by išlo o nepravdivú informáciu, ale by ju nenahlásili so "zákerným úmyslom", nebude im hroziť trest, doplnila Reuters.

 

 

Kritici sa nazdávajú, že vláda samosprávam nedáva dosť právomocí. Absentujú aj peniaze potrebné pre rýchly zásah v prípade prudkého nárastu prípadov nákazy. Najviac kritizovali mesto Wu-chan, známe ako ohnisko nákazy.

 

Známy je aj prípad 34-ročného lekára Li Wen-lianga, ktorý si nový koronavírus všimol ako prvý. Úrady ho však obvinili zo šírenia klamstva. On sám sa nakoniec nakazil a 6. februára vydali čínske štátne médiá správu o jeho úmrtí.

 

      

Peking ho medzitým vyhlásil za národného hrdinu a súčasne začal potláčať väčšinu odporu a kritiky, ktorú lekárova smrť spustila. K aktivite čínskej metropoly sa pred mesiacom pridalo aj mesto Šen-čen. Tunajšia samospráva umožňuje zdravotníkom publikovať informácie o infekčných chorobách. Dalo miestnym úradom aj viacej právomocí.

 

Na stránke shop.netky.sk si môžete kúpiť dezinfekčné gély a rúška.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies