Suchom postihnutá botswanská divočina čelí hrozivým podmienkam. Zvieratá v nej trpia, niektoré aj umierajú

NETKY.SK • 29 Február 2024, 16:05 • 2 min
Suchom postihnutá botswanská divočina čelí hrozivým podmienkam. Zvieratá v nej trpia, niektoré aj umierajú

Divoké zvieratá v severnej časti Botswany vážne trpia a niektoré z nich hynú. Dlhšie sucho v tejto juhoafrickej krajine si vyberá daň na voľne žijúcich zvieratách.

slovakia

left justify in out

Grace Muzila, stála tajomníčka ministerstva životného prostredia a cestovného ruchu v Botswane, uviedla, že sucho spôsobené zmenou klímy núti slony, levy, byvoly, paviány a iné voľne žijúce zvieratá prekonávať veľké vzdialenosti pri hľadaní vody a potravy.

Hoci je prirodzené, že divé zvieratá hynú, Muzila vyjadril obavy, že hynú v mladom veku v dôsledku hladu, smädu a vyčerpania po prekonaní dlhých vzdialeností pri hľadaní potravy. "Divoké zvieratá uviaznu v bahne, zúfalo hľadajú vodu a umierajú. Je to srdcervúca skúsenosť," povedala Muzila a dodala, že len v roku 2023 prišla Botswana za záhadných okolností o najmenej 300 slonov.

John Steglin, vedúci meteorológ z Oddelenia meteorologických služieb v Botswane, uviedol, že obdobia sucha sú v tejto vnútrozemskej juhoafrickej krajine čoraz dlhšie a silnejšie. Taktiež dodal, že botswanské obdobie dažďov, ktoré desaťročia spoľahlivo trvalo od októbra do marca, sa v posledných rokoch stalo nepravidelným a niekedy sa začína až v decembri bez záruky trvalosti.

"Zmena klímy sa ukazuje ako naša najväčšia výzva," povedal Steglin a dodal, že počasie sa stalo nepredvídateľným a zvieratá v národných parkoch nemajú dostatok potravy ani vody.

"Práve v tomto období malo dôjsť k neustálym zrážkam, ktoré rastlinám poskytnú potrebnú vlahu, aby mohli efektívne dosiahnuť fázu zrelosti. Zvyšok krajiny však dostáva menej ako 10 mm zrážok za udalosť," dodal.

V niektorých oblastiach boli zaznamenané nadnormálne zrážky, ktoré spôsobili rozsiahle škody na infraštruktúre, ako sú školy, domy a mosty.

V afrických národných parkoch sa prejavujú podobné dôsledky zmeny klímy, pričom viaceré štúdie ukazujú, že extrémne výkyvy počasia vedú k úbytku rastlín a živočíchov, ktoré sa ťažko vyrovnávajú s dlhšími obdobiami sucha a vyššími teplotami.

Vzhľadom na to sa Botswana snaží urýchliť svoj ekologický prechod podporou využívania solárnej energie, ako uviedla Peggy Serame, botswanská ministerka financií, keď oznámila návrh rozpočtu vo výške 10,28 miliardy amerických dolárov.

Ekonomika sa stala veľmi zraniteľnou voči zmene klímy, ktorá ovplyvňuje najmä sektory poľnohospodárstva a cestovného ruchu, povedala Serame. Zároveň zdôraznila potrebu naliehavých a cielených reakcií. Navrhla rozvojový rozpočet vo výške približne 100 miliónov amerických dolárov, aby sa rozšírili existujúce darcovské fondy s cieľom zvýšiť odolnosť hospodárstva a chrániť živobytie, najmä tých najzraniteľnejších.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Xinhua News Agency
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies