Attila Végh stavil pred odvetou storočia na známu tvár: Robíme všetko preto, aby zdravie vydržalo!

NETKY.SK • 15 Apríl 2024, 10:06 • 2 min
Attila Végh stavil pred odvetou storočia na známu tvár: Robíme všetko preto, aby zdravie vydržalo!

Keď po úspešnom súboji vystrelí nahor ruka bojovníka, súčasťou pozápasového rozhovoru je aj obsiahle poďakovanie trénerom a persónam, ktoré sa podieľali na stopercentnej príprave. Hoci sa to tak na prvý pohľad môže zdať, rozhodne nejde iba o formalitu. Správne zloženie tímu je jedným z kľúčových aspektov smerujúcich k plneniu cieľov. Svoje by o tom vedel rozprávať aj legendárny slovenský MMA zápasník Attila Végh (33-9-2).

slovakia

left justify in out

Súčasťou tímu okolo jedného z najúspešnejších športovcov, aký kedy v tunajších končinách bol, je aj PhDr. Tomáš Kulan. S bývalým šampiónom poloťažkej divízie prestížnej organizácie Bellator spolupracuje už viac ako šesť rokov. „Chémia v rámci ľudskosti a sympatií je dôležitá na každom jednom stretnutí. My sme si sadli hneď na tom prvom. Ja mám rád humor a každý vie, že Attila je obrovský srandičkár. Rozumieme si perfektne,“ netají skvelý vzájomný vzťah vychýrený odborník na fyzioterapiu.

 

Attila Végh je súčasťou profesionálnej MMA scény už vyše jednu dekádu. Vo výraznej miere sa podieľal na popularizovaní bojových športov na Slovensku. Do klietky už čoskoro vstúpi po štvorročnej pauze. „Zastrešujem u neho zdravotnú starostlivosť v rámci rehabilitácie. Riešime fázu regenerácie kompenzačných cvičení. Vo všeobecnosti udržujeme jeho zdravotný stav v dostatočnej kondícii. Nebojím sa o jeho fyzický výkon, ale skôr o to, aby vydržalo jeho zdravie,“ hovorí o naplní svojej práce muž, ktorý spolupracuje so známymi menami zo sveta futbalu, hokeja, tenisu, ale tiež všeobecne civilného života.
 
Najmä telá zápasníkov v pokročilejšom športovom veku sú na zranenia náchylnejšie. „Je podstatné v rámci tréningov zakomponovať regeneračnú a rehabilitačnú fázu, udržiavať pohybový aparát. Má dvojfázové tréningy, pomedzi ktoré spolu riešime všetky potrebné záležitosti. Všetko podmieňujeme práve tréningovému procesu,“ vysvetľuje skúsenosťami ostrieľaný fyzioterapeut.

PREČO MENIŤ NIEČO, ČO FUNGOVALO?
Tomáš Kulan má v blížiacej sa príprave na odvetu storočia hlavné slovo práve v oblasti zdravia. Obrovskou výhodou pre obe strany je dlhoročná kooperácia, vďaka ktorej vedia, čo jeden od druhého môžu čakať. „Telo Attilu už za tie roky veľmi dobre poznám. Viem, čo si môžeme dovoliť a čo nie. Viac-menej sa to stále pohybuje okolo rovnakých metód a prostriedkov. Nechceme meniť niečo, čo nám sedelo a fungovalo napríklad aj počas prvej prípravy na Karlosa Vémolu,“ pokračuje vo svojom rozprávaní uznávaný špecialista.
 
Attila je profesionál, výnimočne dobre je nastavený v hlave. Všetko dodržiava, má výbornú disciplínu. Samozrejme, sú tu aj nedostatky, ktoré nebudeme rozpitvávať. Zdravotný stav je však stopercentný a nemusíme nič liečiť, to je základ,“ opisuje aktuálne nielen fyzické rozpoloženie svojho verného klienta.
 
Júnový termín všetkými očakávanej odvety storočia sa už nezadržateľne blíži. Do veľkolepého predstavenia pod holým nebom na pražskom Edene ostávajú zhruba dva mesiace. Poslednú fázu prípravy pred stretom s odvekým rivalom Karlosom Vémolom (36-8) je potrebné mierne pozmeniť. „Určite sa bude meniť intenzita, frekvencia a objem tréningového zaťaženia. V rámci regenerácie ale stále pokračujeme v rehabilitácii, neschádzame zo stanovenej vlny. Nevypúšťame nič,“ dáva možnosť čiastočne nahliadnuť poza oponu Tomáš Kulan, špičkový odborník na fyzioterapiu a autor štyroch kníh.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Zdroj foto: Instagram/@tomaskulan
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies