REPORTÁŽ „Je super žiť s partnerom, ktorý je tiež sochár,“ tvrdí Jana Brisudová v exkluzívnom rozhovore pre Netky.

NETKY.SK • 24 Apríl 2022, 12:00 • 2 min
REPORTÁŽ „Je super žiť s partnerom, ktorý je tiež sochár,“ tvrdí Jana Brisudová v exkluzívnom rozhovore pre Netky.

Najznámejšia slovenská sochárka Jana Brisudová je jedinou ženou, ktorá v súčasnosti intenzívne tvorí v bronze. Žiačka velikána Tibora Bartfaya v exkluzívnom rozhovore prezradila, ako tvorí, odkiaľ získala tajný recept na živú vodu Vilmy Jamnickej a ako sa jej žije so sochárom Stanislavom Kičom!

slovakia

left justify in out

 

 

Šarmantná Jana Brisudová nás pozvala do svojho ateliéru, ktorý je len pár metrov od jej domova. Už zďaleka vidieť nádherné sochy, ktoré prezrádzajú, že sme na návšteve u umelcov. Jana je žiačkou nestora slovenského sochárstva Tibora Bartfaya, ktorý podporil jej schopnosť spájať dávne mytológie s jej vlastnými fantáziami.

 

„Bola som ešte malé dievča a bolo to úžasné stretnutie. Mala som pred ním neskutočný rešpekt, on bol už renomovaný pán sochár, ktorý mal za sebou veľké projekty a diela. Myslela som si, že sa tam dlho neohrejem. V prvom rade ma naučil pohľad na život, netreba sa brať príliš vážne. A naučil ma neskutočnej ľudskosti a humanizmu, ktorý mal v sebe,“ vyznala sa.  

 

img

 

Jana Brisudová je jedinou ženou, ktorá v súčasnosti tvorí v bronze.

 

„Bronz je moja srdcovka, prešla som k nemu úplne prirodzene. Nebránim sa ani iným materiálom, robila som sochy aj do epoxidu, ale ten  bronz mi je najbližší, lebo je najtrvácnejší a napriek tomu, že je to studený kov, pôsobí veľmi teplo a príjemne,“ vysvetľuje sochárka.  

 

Známa umelkyňa tvorí nielen sochy, ale aj ocenenia Slovenka roka či SOZA. Na konte má i krásne šperky, ktoré sú obdobou jej sôch. Vystavuje na Slovensku aj v zahraničí.

 

img

 

„Momentálne mám výstavu na Morave v Břeclavi, v zrekonštruovanej Havlíčkovej vile, ktorá je prerobená na úžasnú galériu. Výstava je inšpirovaná ľudovou tvorbou, ale je to zároveň aj prierez mojou tvorbou. Ďalšiu komornejšiu výstavu máme spolu s mojím partnerom Stankom Kičom v USA na Miami,“ teší sa Jana.

 

Sympatická Jana Brisudová žije s partnerom sochárom Stanislavom Kičom, s ktorým sa dokonale dopĺňajú. Stano pracuje predovšetkým s kovom, ktorý reže, seká, zvára, odlieva či patinuje a vytvára nezvyčajné kombinácie. 

 

img

 

„Je to super žiť s partnerom, ktorý je tiež sochár. Navzájom sa ovplyvňujeme a spolu všetko prežívame. On je prvý človek, ktorému ukazujem, čo vytvorím, a  ja som zase prvá, ktorá vidí jeho výtvory. Som šťastná, keď je na mňa prísny a kritický, a aj ja som na neho. Aj keď on kritiku nepotrebuje,“ smeje sa.  

 

Mohlo by vás zaujímať: REPORTÁŽ Mrazivý triler Tieňohra vychádza zo skutočnej udalosti a nakrúcali ho vo väzení so skutočnými dozorcami!

 

Jana Brisudová je obdivovateľkou zosnulej herečky Vilmy Jamnickej, od ktorej zdedila tajný recept na živú vodu, teda elixír dlhovekosti. Sochárka všetkým odporúča, aby vodu pili a dožili sa tak 101 rokov ako Vilma.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies