Dnes vo Windsore pochovajú princa Filipa. Poslednej rozlúčky sa zúčastní iba najbližšia rodina

NETKY.SK • 17 Apríl 2021, 10:10 • 2 min
Dnes vo Windsore pochovajú princa Filipa. Poslednej rozlúčky sa zúčastní iba najbližšia rodina

BRATISLAVA - V sobotu sa na anglickom hrade Windsor uskutoční pohreb britského princa Filipa, manžela kráľovnej Alžbety II.

slovakia

left justify in out

Smútočný obrad sa začne o 15:00 hodine miestneho času (16:00 SELČ) v tamojšej Kaplnke svätého Juraja. Pohreb nebude vzhľadom na pandemické obmedzenia i priania zosnulého vojvodu z Edinburghu dostupný pre verejnosť. Procesiu aj obrad však odvysielajú v televízii, informuje spravodajský portál BBC.

 

Na pohrebe sa zúčastní iba rodina
Na pohreboch sa v Anglicku môže v súčasnosti zúčastniť len 30 ľudí, ktorí musia dodržiavať sociálne odstupy. Medzi tridsiatimi smútiacimi budú kráľovná, členovia rodiny panovníčky a princa Filipa a jeho traja nemeckí príbuzní.

Rakva s telom vojvodu z Edinburghu je v súčasnosti vystavená v súkromnej kaplnke na hrade Windsor. Pred obradom v Kaplnke svätého Juraja rakvu uložia na korbu upraveného Land Roveru, ktorý pomohol navrhnúť samotný vojvoda, a spred hradu ju v smútočnej procesii odvezú do kostolíka. Smútočná procesia by sa mala začať o 14:45 (15:45 SELČ).

 

Povedú ju príslušníci a vysokopostavení predstavitelia ozbrojených síl, po nich bude nasledovať spomenuté auto s rakvou. Za rakvou pôjdu členovia kráľovskej rodiny, okrem iných vojvodove deti, princovia Charles, Andrew a Edward a princezná Anna, či jeho vnukovia - princovia William a Harry. Na konci procesie pôjde v aute kráľovná, ktorú bude sprevádzať dvorná dáma. Na rozdiel od ostatných, panovníčka do kaplnky príde aj z nej odíde bočným vchodom.

Počas procesie, pozdĺž ktorej trasy budú stáť ďalší príslušníci britských ozbrojených síl, zaznejú čestné salvy a bude zvoniť zvon.

 

Prečítajte si tiež: Svetom otriasla smutná správa. Vo veku 99 rokov zomrel princ Filip

 

Celonárodná minúta ticha za vojvodu z Edinburghu
O 15:00 hodine sa začne celonárodná minúta ticha na počesť zosnulého vojvodu, ktorej začiatok aj koniec bude signalizovať výstrel zo zbrane. Následne sa začne obrad, ktorý povedie windsorský dekan David Conner. Požehnanie prednesie arcibiskup z Canterbury Justin Welby. Po obrade vojvodu uložia do kráľovskej hrobky.

Vojvodova rakva bude prikrytá jeho osobnou zástavou, ktorá zobrazuje prvky z jeho života, od jeho gréckeho pôvodu až po britské tituly. Na oltári v kaplnke bude vystavených viacero predmetov, ktoré si vojvoda vybral sám a odzrkadľujú jeho život. Medzi nimi budú jeho insígnie, medaily, vyznamenania, obušok poľného maršala či krídla Britského kráľovského letectva.

Deň po pohrebe sa v Spojenom kráľovstve skončí štátny smútok. Kráľovská rodina bude mať smútok ešte ďalší týždeň, jej členovia však budú pokračovať vo svojich povinnostiach a pri vhodných príležitostiach budú nosiť smútočné pásky.

Princ Filip zomrel v 9. apríla vo veku 99 rokov. "Jej veličenstvo Kráľovná s hlbokým zármutkom oznamuje úmrtie jej milovaného manžela, jeho kráľovskej výsosti princa Filipa, vojvodu z Edinburghu. Jeho kráľovská výsosť zomrela dnes ráno pokojne na hrade Windsor," oznámil vtedy Buckinghamský palác.

 

Mohlo by vás zaujímať: VIDEO: Princ Charles ďakuje verejnosti za podporu, rozlúčky s jeho otcom sa zúčastní len kráľovská rodina

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies