Štyri kroky, ktorými zvýšite svoju produktivitu

NETKY.SK • 5 Máj 2022, 17:00 • 2 min
Štyri kroky, ktorými zvýšite svoju produktivitu

Každý z nás sa už ocitol v bode, kedy si povedal, že so svojou produktivitou je nespokojný. Vysoké nároky okolitého sveta nás dokážu pohltiť natoľko, že nič nestíhame. Čo robiť v takom prípade? Vyskúšajte tieto tipy.

slovakia

left justify in out

Začnite pohybom


Predtým, ako sa pustíte do zlepšovania mäkkých zručností, je dobré spraviť si psychohygienu. Ideálne formou fyzickej aktivity, napríklad behu. Beh je po chôdzi pre človeka druhým najprirodzenejším pohybom.

 

Na rozdiel od iných športov k nemu okrem kvalitných bežeckých topánok nič nepotrebujete. Behanie vám pomôže znížiť hladinu stresu, depresie a má pozitívny vplyv na pamäť a schopnosť koncentrácie.

 

img

 

Plánujte si veci dopredu


Ďalším dôležitým krokom je naučiť sa veci plánovať a rozvrhnúť si ich. Nestačí si plány len premyslieť v hlave, ale napísať na papier, poprípade do kalendára. Môže sa vám to zdať ako zbytočná vec, ale tento spôsob má preukázateľne pozitívny vplyv na našu produktivitu.

 

Nenechajte sa odradiť, ak vám to na začiatku nebude vychádzať. Každý musí sám zistiť, akou formou si tento rozvrh potrebuje pripravovať. Či si budete plánovať len jeden deň v týždni, alebo každé ráno, je len na vás.

 

img

 

Striedajte prácu s oddychom


Ďalší problém, na ktorý môžeme naraziť, je metóda, akou pristupujeme k práci. Len málo ľudí sa dokáže priebežne sústrediť na vykonávanie jednej činnosti po dlhú dobu. Odporúčame vám vyskúšať techniku Pomodoro.

 

Tá spočíva v tom, že na svojom pracovnom cieli pracujeme v intenzívnych 25-minútových intervaloch. Po každom intervale si dáme 5-minútovú pauzu. Pričom každá štvrtá pauza trvá približne 30 minút. Samozrejme, tento návod nemusíte nasledovať doslovne, dĺžku intervalov si určíte sami.

 

img

 

Telefón odložte


Veľkým nepriateľom produktivity je aj prítomnosť telefónu. Na prvý pohľad sa vám to tak nemusí zdať, ale pre mozog je veľmi vyčerpávajúce, ak nám pozornosť skáče medzi viacerými činnosťami.

 

Každé prerušenie našej pozornosti nás stojí energiu, ktorú by sme mohli produktívne zužitkovať. Riešením nie je telefón zahodiť, predsalen je to už neodlučiteľná súčasť našich životov. Cieľom je nenechať sa ním rozptyľovať počas práce.

 

Neexistuje návod, ktorý by fungoval pre každého. Niekomu stačí vypnúť oznámenia, niekto ho musí odložiť z dohľadu a niekto siaha po aplikáciách, ktoré dokážu telefón zablokovať na určitú dobu. Vyskúšajte si, čo vám funguje najlepšie.

 

Nezabudnite, že budovanie správnych návykov netrvá 15 minút. Vyžaduje si to vytrvalosť a odhodlanie. Držíme vám palce a veríme, že sa ti to podarí!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies