Štefanec: Proti daňovým podvodom sa nedá bojovať novými daňami

NETKY.SK • 11 November 2013, 17:41 • 2 min
Štefanec: Proti daňovým podvodom sa nedá bojovať novými daňami

BRATISLAVA - Zavedenie nových daňových licencií pre firmy podľa opozičnej SDKÚ-DS zhorší nezamestnanosť na Slovensku.

slovakia

left justify in out

"Minister financií konkretizoval novú daň, ktorú budú musieť platiť aj zamestnávatelia v strate. Diletantizmus ekonomickej politiky Smeru dokumentuje aj fakt, že najskôr si vláda niečo naplánovala v štátnom rozpočte a až teraz vymýšľa spôsob, ako to naplniť," tvrdí podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec. Reagoval tak na dnes predstavené detaily plánovaných daňových licencií. Ich zavedenie je podľa jeho slov nezmyselné. "Výsledok tejto politiky sa dnes prejavuje v prepade Slovenska v medzinárodných ekonomických porovnávaniach a najmä vo vyššej nezamestnanosti než pred rokom. Zavedenie "dane zo straty" túto situáciu len ďalej zhorší a zhorší už aj tak vysokú nezamestnanosť. Boj proti daňovým únikom sa nedá vybojovať novými daňami," myslí si Štefanec. Je presvedčený, že je potrebné predovšetkým vytvárať priestor pre aktívnych ľudí. "Okrem zníženia priameho daňovo-odvodového zaťaženia a spružnenia pracovného práva je potrebné zjednodušovať daňový a odvodový systém, a nie zavádzať nové nezmyselné dane," dodal vo svojej reakcii.

Ministerstvo financií (MF) SR dnes predstavilo výšku daňových licencií, ktoré by mali firmy platiť prvýkrát v roku 2015. Ich konkrétna suma bude závisieť od tržieb spoločnosti a od toho, či je, alebo nie je firma platcom dane z pridanej hodnoty (DPH). Rezort chce zavedením daňových licencií bojovať najmä proti daňovým únikom. V súčasnosti totiž približne 60 % právnických osôb neplatí daň z príjmu, pričom od roku 2006 vzrástol počet firiem s nulovou daňou o takmer 40.000 subjektov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies