V Prešove uvedú premiéru pohybovo-zvukovo-svetelnej inštalácie s názvom DŽAVOT

NETKY.SK • 20 November 2023, 15:40 • 2 min
V Prešove uvedú premiéru pohybovo-zvukovo-svetelnej inštalácie s názvom DŽAVOT

PREŠOV - V Artscéne prešovského súkromného konzervatória 23. 11. bude uvedená pohybovo-zvukovo-svetelná inštalácia s názvom DŽAVOT! Organizátori prinesú pokoj a pocit vzdialeného džavotu z detského ihriska, vyvolávajúci pocity nostalgie, a to pomocou svetla, zvuku a pohybu.

slovakia

left justify in out

Projekt otvára nové spektrum ako pre pohyb, svetlo, tak aj pre slovo a jeho intonačné schopnosti, ktoré si jednotlivý interpreti a interpretky osvoja a pracujú s neobmedzeným priestorom, ktorý reaguje na zvuk. Výskum analýzy slova a synonym slova džavot: švitor, švehel, ševel, vravor, lalot, priniesol selekciu konsonantov a im priradené funkcie. Pre povahu konsonantov sa zvolili ich prirodzené funkcie v prejave, a to: frikcia, afrikcia, explózia. V prejave týchto troch funkcií sa skúmal aj pohybový prejav reprezentujúci povahu a potenciál funkcií.

 

"Prinesieme pokoj a pocit vzdialeného džavotu z detského ihriska. Tam sa nesie nostalgia, ktorá ponúka vychutnanie si prítomného okamihu a nabáda na zastavenie, vnímanie jedinečnosti...

...lingvistika, reč, štruktúra, dielo, pohyb, sila. Hybná sila myšlienka. toto je myšlienka, pohyb, sila, explózia. Štrukturalistické dielo, schéma. Dikcia, frikcia, africkia, význam, hybná sila...," vysvetľujú organizátori.

 

Projekt prináša do kultúrnej sféry tanečnú inštaláciu so špecifickým interpretačným jazykom a schémou formovanou Michalom Paľkom a Radoslavom Piovarčim.

Projekt pracuje a rozvíja princíp, ktorý je odvodený z kognitívno- estetickej analýzy etymologického hľadiska slova "džavot" a jeho synoným (švitor, švehel, ševel, vravor, lalot). Z nasledovnej analýzy je za pomoci fonologických metód odvodený jednotný "kód", ktorý slúži na generovanie akejsi bibliotéky prvkov a častíc (vstavaných) jednotne pre tanečnú, zvukovú a svetelnú zložku diela. Projekt otvára nové spektrum ako pre pohyb, svetlo tak aj pre slovo a jeho intonačné schopnosti, ktoré si jednotlivý interpreti a interpretky osvoja. Pracujú s neobmedzeným priestorom, ktorý reaguje na zvuk. Pohyb vychádza z momentálneho nastavenia účinkujúcich, ktorí podliehajú len absolútnej sústredenosti a prepojeniu so zvukom, svetlom a sebou navzájom.

Organizátor projektu: tanC o.z.
 
Námet, spracovanie: Radoslav Piovarči, Michal Paľko
Interpretácia: Radoslav Piovarči, Lucia Bielik, Michaela Šeligová,
Jessica Schmidtová, Michal Paľko
Hudobné/zvukové spracovanie: Michal Paľko
Svetelné spracovanie/návrh: Radoslav Piovarči
Technická podpora: Lukáš Kubičina
Grafika: Veronika Šmírová
Produkcia: Lucia Piovarči

 

Viac informácií nájdete na: www.tanc.sk a na Facebook stránke tanC o.z.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tanc, Foto: Tanc
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies