Štefan Ágh si už zajtra vypočuje verdikt. Hrozí mu 14 rokov za mrežami

NETKY.SK • 11 Október 2021, 20:31 • 2 min
Štefan Ágh si už zajtra vypočuje verdikt. Hrozí mu 14 rokov za mrežami

BRATISLAVA - Štefan Ágh už vyše roka tvrdí, že miliónové zmenky televízie Markíza sú pravé. Svoju vinu naďalej odmieta.

slovakia

left justify in out

Po takmer roku pojednávaní vynesie v utorok (12. októbra) senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku rozsudok nad Štefanom Ághom, ktorý je obvinený z falšovania dvoch televíznych zmeniek televízie Markíza. Obžalobu v tejto veci podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta 22. júna minulého roku.

 

Tajné správy SIS

Obžalovaný doteraz svoju vinu popiera. ŠTS ukončil dokazovanie v prípade 28. septembra. Čítali sa písomné dôkazy, ktoré navrhol prokurátor Šanta, ako aj obhajca obžalovaného Štefan Neszméry. Malo ísť o tajné správy Slovenskej informačnej služby (SIS) k existencii zmeniek. Vypovedala aj znalkyňa z Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru SR. Z časti čítania dokumentov bola vylúčená verejnosť.

 

img

 

Následne 29. septembra predniesli svoje záverečné reči obžalovaný, jeho obhajca, prokurátor Šanta a   právni zástupcovia TV Markíza.

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZÁCIA: Štefan Ágh odmieta tvrdenie, že falšoval zmenky

 

Prokurátor požaduje vysoký trest

Šanta navrhol Ághovi 14 rokov odňatia slobody. Trest by si mal odpykať v ústave so stredným stupňom stráženia. Navrhol súdu, aby ho uznal vinným z obzvlášť závažného trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov spolupáchateľstvom.

 

img

 

Zároveň navrhol súdu uložiť mu trest vo výške 5 000 eur a ochranný dohľad. Šanta zdôraznil, že miera zavinenia u obžalovaného bola neporovnateľne nižšia ako u odsúdeného podnikateľa Mariana Kočnera a bývalého riaditeľa TV Markíza Pavla Ruska v kauze zmeniek.

 

Prečítajte si tiež: O existencii miliónových zmeniek nemal vedomosť ani bývalý riaditeľ Markízy Mika

 

Miliónové zmenky

V prípade vypovedali viacerí bývalí riaditelia TV Markíza a iní svedkovia. Obžalovaný vinu popiera a vyhlasuje, že žiadne zmenky v sume 34,5 milióna eur nesfalšoval a sú pravé.

 

V minulosti figuroval ako obvinený v kauze, v ktorej v januári Najvyšší súd SR právoplatne odsúdil Ruska a Kočnera na 19-ročné tresty odňatia slobody.

 

img

 

Štefana Ágha, označovaného v kauze Gamatex za pravú ruku Kočnera, napokon vylúčili na samostatné konanie. Počas procesu s odsúdenou dvojicou vypovedal ako svedok v júli 2019.

 

Mohlo by vás zaujímať: AKTUALIZÁCIA: Proces so Štefanom Ághom odročili. Záverečné reči odznejú v stredu!

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies