V 21. storočí chýba kanalizácia, samosprávy dostali toto riešenie

NETKY.SK • 31 August 2020, 10:30 • 2 min
V 21. storočí chýba kanalizácia, samosprávy dostali toto riešenie

Práve fondy Európskej únie priniesli veľké príležitosti na to, ako zlepšiť stav životného prostredia.

slovakia

left justify in out

Z eurofondov môžeme prispievať aj na praktické veci, ktoré sa dotýkajú každodenných životov obyvateľov. Nepochybne k nim patria kanalizácie a prístup k pitnej vode. Napriek tomu, že žijeme v 3. tisícročí a v priestore Európskej únie, tak nie všade je to samozrejmosťou.

 

Žiadne výhovorky

Vláda sa s krajmi, mestami a obcami dohodla, že priamo tieto subjekty samosprávy a verejnej správy budú rozhodovať o tom, kam pôjdu financie z programovacieho obdobia a ako sa budú čerpať. Už odpadla možnosť vyhovoriť sa na iný orgán. A tak sa môže výrazne pomôcť aj v mnohých praktických oblastiach, kde to ľudia potrebujú.

 

 

Nový “vietor“

Aj pre životné prostredie sa zvyšuje možnosť získavať veľké peniaze z financií Európskej únie. Eurofondy sú v oblasti ekológie totiž neraz až nenahraditeľné, keďže existuje množstvo enviro-záťaží. A práve tu bola doteraz podľa predsedu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislava Trégera veľká rezerva. 

 

Základné veci

Hoci by malo ísť o veci, ktoré sú prirodzene všade, stále to tak nie je. "Prístup k vode nemá vôbec 477 obcí, na kanalizácie je napojených cez 39 percent obcí a miest. Veľkým problémom sú odpady, komunikácie, mostné telesá aj sociálne veci. Pretože zo 400.000 dôchodcov budeme mať o pár rokov 1,2 milióna dôchodcov, o ktorých sa treba postarať. Je to obrovské množstvo problémov, ktoré budeme spolu riešiť," vysvetlil predseda ZMOS.

 

 

Príklad z Kysúc

V ostatnom období sa realizoval snaha pomôcť obyvateľom severu Slovenska. Ide o zásobovanie vodou, odkanalizovanie a čistenie odpadových vôd v regióne stredné Kysuce. Teraz je dokončených viac ako 90 % kanalizačných potrubí a vyše 93 % vodovodov. Generálny riaditeľ Severoslovenských vodární a kanalizácií (SEVAK), Žilina, Miroslav Kundrík vyjadril predpoklad, že všetko bude hotové na jeseň tohto roku. Rozpočtový náklad tvorí hodnotu 56 miliónov eur, z toho je približne 75 % práve z eurofondov.

 

Osem projektov

Spoločnosť SEVAK úspešne žiadala EÚ o peniaze v ôsmych projektoch. "Od roku 2006 sme preinvestovali takmer 280 miliónov eur, vybudovali približne 267 km verejných vodovodov a takmer 584 km verejných kanalizácií. Všetkých osem ČOV v majetku spoločnosti sme zrekonštruovali. Vďaka týmto investíciám sa podarilo vytvoriť podmienky napojenia na vodárenskú infraštruktúru pre približne 78.500 obyvateľov regiónu," bilancoval Kundrík.

 

 

Kanalizácia v škôlke

V Banskej Bystrici sa vplyvom krízy rozhodli niektoré investičné akcie presunúť na neskôr. No to nie je prípad opravy škôlok. V jednej z nich, na sídlisku Fončorda, museli opraviť aj kanalizáciu. Vyžiadalo si to náklady vo výške 76 500 eur. Teraz budú mať mestá a obce priamy vplyv na získavanie eurofondov a podobné investičné akcie budú môcť vo väčšej miere realizovať práve z peňazí, za ktorých nízke čerpanie bolo Slovensko neraz kritizované.

 

Okres Senec

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) je tiež jedným z krajov, ktoré chcú prostredníctvom financií z EÚ pomôcť životnému prostrediu. Okrem environmentálnych záťaží a ich likvidácie chce riešiť aj kanalizáciu. Pôjde napríklad o tie časti okresu Senec, kde ešte kanalizácia nie je dopracovaná. BSK chce napríklad v Bratislave rozdeliť dažďovú a splaškovú kanalizáciu. Plánuje dobudovať aj dve čistiarne odpadových vôd.

 

 

Na mnohých miestach Slovenska sa obyvatelia trápia aj tým, že odpadové rúry sú priúzke a často aj zapchaté. Robí to problém najmä pri výdatných dažďoch. A tak fondy Európskej únie, vďaka ostatnej kľúčovej zmene, na ktorej sa dohodla vláda spolu so ZMOS, budú mať možnosť intenzívnejšie riešiť aj problémy, ktoré dlhodobo trápia obyvateľov a ohrozujú životné prostredie.

 

Prečítajte si aj o rozhodnutí, vďaka ktorému sa to má zmeniť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies