Afrika sa snaží o rastúci hlas na medzinárodnej scéne v rozmedzí výziev na štrukturálne reformy

NETKY.SK • 19 Február 2024, 14:50 • 2 min
Afrika sa snaží o rastúci hlas na medzinárodnej scéne v rozmedzí výziev na štrukturálne reformy

ADDIS ABEBA - 37. riadne zasadnutie Zhromaždenia hláv štátov a vlád Africkej únie (AÚ) vyzvalo na posilnenie hlasu Afriky na globálnej scéne podporované štrukturálnymi reformami zameranými na riešenie nerovností v súčasnom medzinárodnom systéme.

slovakia

left justify in out

Dvojdňové stretnutie, ktoré sa začalo v sobotu a na ktorom sa stretli africkí lídri z členov AÚ v sídle AÚ v Addis Abebe, hlavnom meste Etiópie, vyzvalo na zásadný posun v medzinárodnom systéme.

Summit vyzdvihol najmä rastúci trend hegemonizmu, nespravodlivosti a nerovnosti ako prejav súčasného medzinárodného systému. Účastníci summitu poznamenali, že takáto realita často neúmerne ovplyvňuje krajiny v rozvojovom svete, najmä v Afrike.

Predseda komisie AÚ Moussa Faki Mahamat poznamenal, že africký kontinent nesie nápor chýb v súčasnom medzinárodnom poriadku, uviedol, že realita ešte viac zhoršuje neustále výzvy, ktorým africký kontinent v súčasnosti čelí. Medzi tieto výzvy podľa neho patrí politická a inštitucionálna nestabilita, chudoba, klimatické zmeny a slabé ekonomické riadenie.

"Nielenže sa prehĺbili sociálne nerovnosti a znásobili nespravodlivosti, ale v očiach všetkých zvíťazila hegemónia a absurdná túžba vyriešiť naše rozdiely brutálnym a márnym násilím," povedal šéf komisie AÚ.

Mohamed Ould Cheikh Ghazouani, prezident Mauretánie a predseda AÚ na rok 2024, zdôraznil potrebu reformy medzinárodného systému na základe rovnosti a inkluzívnosti. „V súčasnom stave sa medzinárodný systém vyznačuje výraznými nerovnosťami a nerovnakými štandardmi, často na úkor najzraniteľnejších a najmenej rozvinutých krajín,“ povedal Ghazouani na summite AÚ. Vyzval tiež afrických lídrov, aby sa spojili a vytvorili "vyváženejší, spravodlivejší a inkluzívnejší multilaterálny medzinárodný poriadok pre najmenej rozvinuté krajiny, ktorý zabezpečí, že náš kontinent bude mať hlas a účinný vplyv."

Brazílsky prezident Luiz Inacio Lula da Silva vo svojom prejave na summite AÚ zopakoval tento názor, keď zdôraznil, že pokusy o obnovenie globálneho systému založeného na ideologických blokoch nie sú použiteľné v reálnom svete.

Brazílsky prezident podčiarkol pozitívny príspevok veľkých novovznikajúcich medzinárodných inštitúcií, ako je BRICS, pri zvyšovaní účasti rozvojových krajín na formovaní medzinárodného systému.

Lula zdôraznil aktívnu účasť rozvojových krajín ako podmienku vytvorenia globálneho bloku, ktorý spája rast, ochranu životného prostredia a znižovanie nerovností so zvýšenými slobodami.

Summit tiež uznal rastúce postavenie Afriky na globálnej scéne, o čom nedávno svedčí stále členstvo AÚ v Skupine 20 (G20) a zvyšujúca sa účasť jednotlivých afrických krajín v kľúčových multilaterálnych inštitúciách.

Podľa predsedu komisie AÚ Fakiho nás vstup AÚ do G20 „nabáda k úspechu tým, že efektívne prispejeme k riešeniu globálnych výziev a zároveň zintenzívnime našu obhajobu v prospech kontinentálnych priorít“.

Etiópsky premiér Abiy Ahmed medzitým zdôraznil kritickú potrebu využiť nedávne výdobytky zvýšenej prítomnosti Afriky a jej hlasu na medzinárodnej scéne smerom k zabezpečeniu zaslúženého miesta kontinentu na globálnej scéne.

"Hoci oslavujeme stále členstvo AÚ v G20 a príležitosť, ktorú dáva kontinentu byť vypočutý v globálnych otázkach, stále sú tu dôležité otázky, ktoré musíme riešiť. Akú úlohu chceme my, Afričania, zohrávať v tejto rozvíjajúcej sa štruktúre globálnej veľmoci?" pýtal sa etiópsky premiér afrických lídrov, ktorí sa zúčastnili na 37. samite AÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Li Yahui
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies