V Thajsku zistili prvý prípad nového vírusu, ktorý sa šíri z Číny

NETKY.SK • 13 Január 2020, 18:31 • 2 min
V Thajsku zistili prvý prípad nového vírusu, ktorý sa šíri z Číny

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok potvrdila v Thajsku prvý prípad nového vírusu z toho istého rodu, z akého je aj ťažký akútny respiračný syndróm SARS - teda vírusu, ktorý sa skrýva tiež za epidémiou zápalu pľúc v Číne. Informáciu priniesla tlačová agentúra AFP.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zdravotnícka organizácia OSN so sídlom v Ženeve dodala, že nakazená osoba pricestovala z čínskeho mesta Wu-Chan a hospitalizovali ju v Thajsku 8. januára po tom, čo jej diagnostikovali mierny zápal pľúc. "Laboratórne testy následne potvrdili, že ochorenie spôsobil nový koronavírus," uviedol pre agentúru AFP hovorca WHO Tarik Jašarevič.

 

Obavy o rozšírenie vírusu

WHO takisto oznámila, že môže usporiadať mimoriadne zasadnutie o rozširujúcej sa nákaze novým vírusom.

Ide o prvý prípad mimo Číny, kde zatiaľ diagnostikovali nový vírus 41 ľuďom s príznakmi podobnými zápalu pľúc, a to práve v stredočínskom meste Wu-Chan, pričom jedna z obetí minulý štvrtok zomrela.

 

Prípad vyvoláva obavy vzhľadom na podobnosť nového vírusu so SARS, ktorý si v rokoch 2002 - 2003 vyžiadal v pevninskej Číne životy 349 osôb - ďalších 299 ľudí mu podľahlo v Hongkongu, ktorého ekonomiku táto epidémia pre jeho závislosť od turizmu značne poškodila.

 

 

Zatiaľ žiadne opatrenia

WHO doplnila, že thajské zdravotnícke úrady ju informovali, že pacient sa z choroby zotavuje. Dodala tiež, že nie je prekvapujúce, že vírus sa rozšíril mimo Číny. Zároveň však organizácia neodporučila žiadne osobitné opatrenia pre cestujúcich ani obmedzenia pre obchodovanie s Čínou, ale v pondelok zdôraznila, že situácie berie vážne.

 

 

Koronavírusy (coronaviridae) sa bežne vyskytujú u ľudí a niektoré z nich sú príčinou obyčajného prechladnutia, iné zase môžu viesť k vážnym chorobám dýchacích ciest.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies