Štátny tajomník Marek Eštok prijal veľvyslankyne Španielska a Estónska i amerického veľvyslanca

NETKY.SK • 22 November 2023, 12:15 • 2 min
Štátny tajomník Marek Eštok prijal veľvyslankyne Španielska a Estónska i amerického veľvyslanca

BRATISLAVA - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok absolvoval 21. novembra 2023 v Bratislave sériu bilaterálnych rokovaní s veľvyslankyňami a veľvyslancami. Postupne rokoval s veľvyslankyňou Španielskeho kráľovstva Loreou Arribalzaga Ceballosovou, veľvyslankyňou Estónska Merle Pajulovou a americkým veľvyslancom Gautamom Ranom.

slovakia

left justify in out

V rozhovore s L. Ceballosovou si vymenili názory na aktuálne výzvy zahraničnej a bezpečnostnej politiky EÚ, ako aj na možnosti prehĺbenia vzájomnej spolupráce. M. Eštok ocenil potvrdenie vojenskej prítomnosti Španielska na Slovensku v rámci Mnohonárodnej bojovej skupiny od leta 2024. „Pre našu obranyschopnosť a obranyschopnosť celého východného krídla NATO to bude významný prínos. Je to ďalší z dôkazov kvality našich vzťahov. Zároveň tiež zdieľame blízke postoje ku kľúčovým európskym a zahraničnopolitickým témam,“ vyhlásil štátny tajomník. Ocenil tiež úsilie a aktivity súčasného predsedníctva Španielska v Rade EÚ.

Hlavnými témami stretnutia s M. Pajulovou boli politické a ekonomické vzťahy medzi Slovenskom a Estónskom a v súčasnosti rezonujúce globálne medzinárodné témy s dôrazom na agresiu Ruska proti Ukrajine. „V rámci pomoci Ukrajine bude Slovensko klásť dôraz na humanitárnu a rozvojovú oblasť. Sme pripravení pomáhať aj so zazimovaním a odmínovaním územia,“ spresnil M. Eštok.

 

Situácia na Ukrajine bola aj jednou z tém rozhovoru s americkým veľvyslancom. Rozprávali sa tiež o rozširovaní Únie, štátny tajomník G. Ranu ubezpečil, že Slovensko je pripravené podporiť odporúčania Európskej komisie týkajúce sa otvorenia prístupových rokovaní s Ukrajinou, Moldavskom a Bosnou a Hercegovinou. „Je to však dlhý a zložitý proces, v rámci ktorého neexistujú žiadne skratky. Podmienky musia byť pre všetkých rovnaké,“ vyhlásil štátny tajomník Eštok. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: MZV SR (na titulnej foto štátny tajomník Marek Eštok s veľvyslankyňou Španielskeho kráľovstva Loreou Arribalzaga Ceballosovou)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies