Divadelná Nitra vstúpi do 33. ročníka. Na čo sa môžu diváci tešiť?

NETKY.SK • 18 Apríl 2024, 17:00 • 2 min
Divadelná Nitra vstúpi do 33. ročníka. Na čo sa môžu diváci tešiť?

NTIRA - Tridsiaty tretí ročník Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra dostal podtitul nový pohľad / new view.

slovakia

left justify in out

Podtitul odzrkadľuje nové okolnosti existencie festivalu, ale aj novú spoločensko-politickú situáciu doma a v zahraničí. Vyjadruje potrebu pozrieť sa inými očami na seba samých, na ľudí okolo nás, na dianie v našej krajine i za jej hranicami. Nabáda prehodnotiť niektoré dejinné udalosti i svoje názory na aktuálne témy spoločenského i politického života. Núti nás riešiť otázky ochrany životného prostredia aj marginalizovaných skupín. Skúša naše postoje k vojne prebiehajúcej neďaleko nás i k jej obetiam, ktoré už dva roky žijú s nami. Znamená aj nabrať odvahu a pozrieť sa z inej strany na identitu vrátane sexuálnej, na rodinu, na spoločnosť. Všímať si rôzne druhy nespravodlivosti, diskriminácie a násilia okolo nás.

Nový pohľad znamená pozrieť sa bližšie na tmavú hmotu (mimochodom, jej štruktúra sa stala námetom na vizuál aktuálneho ročníka) a uvažovať, ako inak by mohol vyzerať medzinárodný festival.

Pre organizátorov festivalu je podtitul kľúčom k výberu diel do programu, pre návštevníkov návodom na hľadanie a odhaľovanie významov diel ponúkaných v programe.

Podujatia hlavného a sprievodného programu sa tento rok konajú nielen v Nitre, ale aj v Košiciach a Bratislave. Jedno z partnerských divadiel festivalu –Národné divadlo Košice – sa tesne pred spustením hlavného programu v Nitre zapojí do festivalu u seba doma akýmsi prológom prehliadkou svojich troch najnovších inscenácií. Na inom mieste Košíc – v Tabačke Kulturfabrik sa odohrá jedno zo zahraničných predstavení hlavného programu ku koncu festivalu. Iné bude uvedené paralelne v Činohre SND.

Medzinárodný festival Divadelná Nitra zmenil termín konania zo skorej jesene na neskorú jar. Spolupracuje s novými partnermi, objavuje nové hracie miesta, v susedstve existujúcich projektov (Darujem ti tulipán, Aj toto je umenie) realizuje Asociácia Divadelná Nitra nové – Divadelná Nitra pre deti, Common Ground Dialogues.

Je to festival, ktorý chce posilniť svoj medzinárodný charakter, upevniť svoje postave nie v komunite, zvýšiť ponuku sprievodného programu (takmer letný termín k tomu navádza) a stať sa dôležitým hráčom v cestovnom ruchu.

To, čo sa z trojročného projektu (2024 − 2026) nepodarí realizovať v tomto roku, bude ponúknuté v nasledujúcich. Vitajte na palube! Divadelné ďalekohľady na nové pohľady sú pripravené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Divadelná Nitra, Foto: SDKE (na titulnej foto momentka z hry Pán Puntila a jeho sluha Matti z pera Bertolta Brechta v réžii Martina Čičváka)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies