Lukašenkov režim si môže na zoznam pripísať ďalšiu obeť, maskovaný muž dobil mladého aktivistu na smrť

NETKY.SK • 13 November 2020, 10:11 • 2 min
Lukašenkov režim si môže na zoznam pripísať ďalšiu obeť, maskovaný muž dobil mladého aktivistu na smrť

MINSK – V nemocnici v Minsku zomrel bieloruský aktivista Raman Bandarenka, ktorého v stredu brutálne zmlátili neznámi maskovaní muži.

slovakia

left justify in out

Aktivista sa s nimi dostal do potýčky potom, ako sa maskovaní muži v civilnom oblečení snažili strhnúť vyvesenú bielo-červenú vlajku. Opoziční predstavitelia sa domnievajú, že išlo o spolupracovníkov autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka.

 

Spor o vlajku

Incident sa stal v centre bieloruskej metropoly na tzv. Námestí Zmien, kde býva množstvo umelcov a Lukašenkových odporcov. Miesto je pritom známe aj tým, že tam už viackrát došlo k stretom prívržencov bieloruskej opozície s políciou.

 

img

 

Podľa očitých svedkov na námestie v stredu večer dorazil mikrobus, z ktorého povyskakovala skupina mužov. Tí sa snažili strhnúť bielo-červenú vlajku symbolizujúcu opozíciu a protesty proti režimu.

 

 

Iba 31-ročný Banderenko, ktorý býva neďaleko, sa išiel von pozrieť, čo sa deje. Následne natočené video ukazuje, ako ho jeden z maskovaných mužov surovo bije na detskom ihrisku.

 

Následne aktivistu v bezvedomí naložili do mikrobusu a odviezli. Nemocnica, do ktorej bol prevezený neskôr potvrdila, že prijala mladého muža vo veľmi vážnom stave s minimálnou šancou na prežitie.

 

Mohlo by vás zaujímať: 

 

Cichanovská obviňuje režim

Polícia sa k incidentu vyjadrila, že hliadka prišla na miesto incidentu až potom, čo dostala informáciu o bitke. Másledne muža previezla sanitka do nemocnice.

 

K útoku sa mladého aktivistu sa vyjadrila aj opozičná líderka Sviatlana Cichanovská. Uviedla, že Banderenku zabil režim. „Raman Bandarenka bol zabitý prívržencami režimu. Stal sa nevinnou obeťou neľudského systému, ktorý považuje životy ľudí za majetok štátnej moci. My všetci chápeme, že na jeho mieste sa mohol ocitnúť akýkoľvek iný mierumilovný človek,“ napísala Cichanovská v kondolenčnom liste rodine zabitého mladíka.

 

Dodala, že boj o demokraciu bude v krajine pokračovať až dovtedy, kým nebudú vinníci spravodlivo potrestaní

 

img

 

Krajina sa už takmer štyri mesiace zmieta v protestoch. Dôvodom je podozrenie o zmanipulovaných výsledkoch volieb z 9. augusta. Opozícia, demonštranti ako lídri Európskej únie odmietajú Lukašenka uznať za legitímneho prezidenta.

 

V Bielorusku sa preto pravidelne konajú protivládne protesty, ktoré sú tvrdobrutálne potlačované políciou či armádou. Za mrežami sa ocitli tisícky odporcov režimu, ako aj členovia opozície.

 

Prečítajte si tiež: 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona