Vytvorili prvú telefonickú linku obezity

NETKY.SK • 27 September 2023, 17:00 • 2 min
Vytvorili prvú telefonickú linku obezity

BRATISLAVA - Prvá telefonická linka obezity na Slovensku umožní ľuďom s obezitou priamo sa spojiť s lekármi špecializovanými na liečbu obezity a s ňou spojených komorbidít. Odstráni bariéry, ktoré jedincom s obezitou doteraz neumožňovali začať svoje ochorenie riešiť.

slovakia

left justify in out

Slovenská obezitologická asociácia zároveň iniciuje vzdelávanie odborníkov rôznych špecializácií, ktorí sú súčasťou komplexného manažmentu obezity.
Ľudia s obezitou často nevyhľadajú potrebnú pomoc, pretože nevedia, na koho sa majú obrátiť, neuvedomujú si, že obezita je ochorenie, ktoré vyžaduje lekársku pomoc, nenachádzajú oporu blízkych, pri viacerých pokusoch o redukciu hmotnosti zlyhali, alebo sa jednoducho hanbia.
Slovenská obezitologická asociácia prišla s riešením, ako zlepšiť dostupnosť odbornej pomoci pre ľudí s obezitou na Slovensku. Vznikla prvá Linka obezity, ktorá sprostredkuje konzultácie priamo s odborníkmi zaoberajúcimi sa komplexným manažmentom (pre)obezity a prinesie tak dostupné zdravotné konzultácie aj ľuďom, ktorí sa z rôznych dôvodov boja vyhľadať lekára, alebo nemajú dostatočné informácie o svojom ochorení a o tom, kde a akú pomoc môžu (majú) vyhľadať.

Pre koho je linka určená?

Telefonická linka má slúžiť ľuďom, ktorí vnímajú svoj problém s preobezitou alebo obezitou a dosiaľ nenašli odhodlanie vyhľadať lekára, alebo v ich okolí nie je dostupné centrum zamerané na komplexný manažment obezity.„Očakávame, že linka umožní ľuďom, ktorí majú pochybnosti, či ich stav hraničí s obezitou, alebo dlhodobo neúspešne bojujú s obezitou, spojiť sa a konzultovať svoj zdravotný stav s  lekárom, ktorý pomôže zorientovať sa v problematike ochorenia a v prípade potreby ich nasmeruje na odborné pracovisko, ktoré sa venuje manažmentu (pre)obezity. Linka nenahrádza komplexnú liečbu obezity, ale je prvým krokom k zdravšiemu životu a je dostupná aj pre tých, ktorí sa osobným stretnutiam s lekárom doteraz vyhýbali, alebo majú pochybnosti o svojom metabolickom zdraví a nevedia, kde začať," hovorí doc. MUDr. Ľubomíra Fábryová, PhD., MPH, prezidentka Slovenskej obezitologickej asociácie (SOA) a viceprezidentka EASO pre stredoeurópsky región.


Linka obezity

Telefonická linka pre ľudí s obezitou bude spustená 3. októbra 2023 a je dostupná na telefónnom čísle: +421 948 836 261 a volajúci sa môžu s odborníkmi spojiť každý utorok od 17:00 – 20:00. Spoplatnená je ako bežný hovor, a to vo výške podľa platných taríf jednotlivých operátorov.
Informácie o linke sú dostupné aj na oficiálnej webstránke: www.linkaobezity.sk



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies